Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Ook ondernemer Amaliaplein moet schrobben

ALMELO – Het college van burgemeester en wethouders vindt dat het schoonmaken en schoonhouden van het Amaliaplein behalve van de gemeente Almelo ook een verantwoordelijkheid moet zijn van de (horeca)ondernemers aan in dit uitgaansgebied. Dat antwoordt het college op vragen van het VVD-raadslid Maathuis.

Het gaat onder meer om glasscherven, zwerfafval en restanten van braken en piesen in de openbare ruimte. Vorig jaar zijn er gesprekken gevoerd met CAA over het netheidsonderhoud van de binnenstad en de reiniging na de zaterdagnacht. Aanleiding hiervoor was het lagere onderhoudsniveau in de binnenstad in vergelijking met voorgaande jaren. Dit is het gevolg van het invoeren van onderhoud op basaal kwaliteitsniveau Basis.

Extra kosten

Naar aanleiding van de gesprekken met CAA en individuele ondernemers is er op de maandagochtend extra aandacht voor het schoonmaken van urine- en braakselplekken op het Amaliaplein en omgeving. Ook is er nu in de maandelijkse schouw extra aandacht voor de Grotestraat. Op zaterdag na afloop van de markt wordt de marktlocatie geveegd en nat gereinigd. Aansluitend wordt de Grotestraat geveegd en worden de prullenbakken leeggehaald. Dit is één ronde, die wordt uitgevoerd na afloop van de markt. Het is volgens het college dus niet zo dat bewust wordt geveegd vóór de uitgaansavond, maar wel ná de markt. Het maatschappelijk rendement van verplaatsen van de veegronde zou niet per definitie hoger zijn. Verplaatsen van de ronde zou wel betekenen dat het zwerfafval van de zaterdag, waaronder dat als gevolg van de markt maar ook al het andere zwerfafval, langer blijft liggen. Overigens is een veegronde op zondag ook duurder dan een ronde op zaterdag, vanwege hogere personeelskosten. Een extra veegronde op zondag vergt volgens het college duizend euro, waarvoor het college geen budget zegt te hebben.

Los daarvan meent het college dat hier dus ook een verantwoordelijkheid voor de horecaondernemers ligt, mede omdat het glas op straat (grotendeels) van hen afkomstig is. In een nieuw horecaconvenant wil het gemeentebestuur daar te gelegener tijd op terugkomen.