Afbeelding
Foto: archirf

Ook mannen melden zich nu bij Centrum Seksueel Geweld

ALMELO – Bij het Centrum Seksueel Geweld, ook in Twente/Achterhoek, werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Zo wordt in Enschede binnenkort een nieuwe onderzoekskamer ingericht zodat er nog beter sporenvrij gewerkt kan worden tijdens het afnemen van een forensisch medisch onderzoek, uitgevoerd om bewijsmateriaal zoals bijvoorbeeld dna-sporen vast te leggen.

Mannen

Opvallend is dat twaalf procent van de slachtoffers man is. Dit betreft dan jonge jongens en volwassen mannen, zowel heteroseksueel als homoseksueel. Margot Vlutters is als projectleider aan het centrum Twente/Achterhoek verbonden. 'Uit de cijfers kan ik opmaken dat we beter zichtbaar en vindbaar zijn. Dat we er zijn en wat we kunnen betekenen wordt steeds beter zichtbaar. Voor onze doelgroep is dit ontzettend belangrijk. Bij voorkeur geven wij binnen zeven dagen professionele hulp, omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint. Ook heeft de politie veel meer kans om sporen te vinden, als zo snel mogelijk een forensisch medisch onderzoek wordt gedaan. Dan begint het ermee dat een slachtoffer weet of verteld wordt dat we er zijn.'