crisisberaad rond Ten Seldam vorig jaar juli tijdens de 'fietspadcrisis'
crisisberaad rond Ten Seldam vorig jaar juli tijdens de 'fietspadcrisis' Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Veto partijen: Ten Seldam weg als wethouder

ALMELO - Aan het wethouderschap van CDA-politica Ten Seldam in Almelo komt na vier jaar een einde omdat een verlenging ervan de vorming van een nieuwe coalitie in de weg zou staan. De beoogde nieuwe coalitiepartijen VVD en LAS hebben problemen met de wijze waarop Ten Seldam de afgelopen vier jaar beleid presenteerde, verdedigde en terugtrok. Veel van haar voorstellen gaven commotie, met als dieptepunt de fietspadcrisis van medio vorig jaar.

Ten Seldam zou zich daarom nu zelf teruggetrokken hebben als kandidaat-wethouder. Dat kan tot gevolg hebben dat de weg vrij wordt gemaakt voor oud-wethouder Van Marle, die drie jaar geleden op instigatie van de VVD moest aftreden. Of de liberalen op de terugkeer van Van Marle zitten te wachten is de vraag.

Er is in Almelo een coalitie in de maak van CDA, VVD, LAS en ChristenUnie, want daarvoor is volgens de bevindingen van de informateurs Esmeijers en Meijer het meeste draagvlak, al zijn er varianten denkbaar doordat partijen op de linkerflank samen optrekken. Hoe dan ook is het CDA de bindende en verbindende partij, en ook de grootste, als het op het aantal uitgebrachte stemmen aankomt. Daarmee zal Almelo van de drie grotere steden in Twente de enige zijn met een college waar het CDA deel van uitmaakt, want in Enschede en Hengelo lijkt deze partij buiten de boot te vallen.

Sociaal beleid

Er zijn volgens intimi nog wel beren op de weg van de formatie. Zo moet inhoudelijk overeenstemming bestaan, met name over de uitgaven voor het zogenoemde sociaal domein: bijstand en zorg. In de vier jaar oppositie en in de verkiezingscampagne zette de VVD stevig in op het staken van het gebruik van lokaal geld hiervoor. De beschikbare rijksmiddelen moeten volgens VVD-leider Pauwels toereikend zijn. Het zou op jaarbasis vijf miljoen op de begroting schelen. Pauwels sprak in dat verband vaak over geld van de Almelose belastingbetaler. Een andere kwestie waarbij tijdens de daadwerkelijke formatie problemen kunnen opdoemen betreft het aantal wethouders, de toedeling van portefeuilles aan partijen en de acceptatie van kandidaten die de partijen voor een plek in het college overwegen voor te dragen.