Afbeelding
Foto: archief

Hermans begeleidt formatie in Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - De fracties van BBE, D66, VVD, Christenunie en Groenlinks, die in Enschede het nieuwe college willen vormen (waarbij GroenLinks de plek inneemt van het CDA) gaan formeel formeren. Dat gebeurt onder leiding van ex-burgemeester Hermans van Almelo (nu waarnemend burgemeester in Oud-Beijerland) en directeur-bestuurder Luizink van Roessingh Research & Development.

Hermans voerde met ROC van Twente-bestuurder Vos ook de verkennende gesprekken met alle fracties en gaat zich nu met Luizink richten op besprekingen met vijf fracties (voor het eerst in de historie zonder het CDA) die een regeerakkoord op plaatselijk niveau willen opstellen.

Vrouwen formeren

Het valt op dat de politieke partijen in Enschede het vormen van een college overlaten aan vrouwen met Hermans als bindende factor. De ex-burgemeester van Almelo is in Enschede bestuurlijk actief bij Saxion Hogeschool en Orkest van het Oosten.

Constructief

Uit het verslag van de informateurs is gebleken 'dat er een brede wens bij de partijen is voor een constructieve samenwerking tussen coalitie en oppositie. Dat zou vragen om een coalitieakkoord op hoofdlijnen met voldoende ruimte voor inbreng van de oppositie. Het coalitieakkoord vormt samen met het Enschede Akkoord het bestuursakkoord 2018-2022.