prijsuitreiking met vlnr Lisette Roelofs, Danijela Budimir, Diana Hendriks en Aline Poolen
prijsuitreiking met vlnr Lisette Roelofs, Danijela Budimir, Diana Hendriks en Aline Poolen Foto: PR

ZorgAccent reduceert ziekteverzuim heel prijzenswaardig

ALMELO – Onlangs kregen bestuurder Poolen van ZorgAccent, teammedewerker Hendriks van Het Pallet van woonzorglocatie De Hofkamp in Almelo en teammedewerker Roelofs van Wijkverpleging Langeveen/Kloosterhaar een prijs uit handen van Vernet-directeur Budimir.

Vernet is een kennisinstelling en onderzoeksbureau. De prijs is te danken aan een laag verzuim van 4,8 procent in een branche waar het verzuim met 6,67 procent vorig jaar hoog was. De ranking laat in één cijfer zien hoe een organisatie binnen de zorgbranche presteert op het gebied van verzuim en de bijbehorende verzuimschade: ZorgAccent kreeg het rapportcijfer 9,4 en met zo'n rapport kun je thuiskomen.

Tendens

Eén keer per kwartaal levert ZorgAccent medewerker- en verzuimgegevens aan bij Vernet en die worden afgezet tegen landelijke- en sectorgegevens waardoor er een goed beeld ontstaat. Niet alleen de cijfers van het afgelopen jaar zijn bepalend voor de ranking. Voor de eindscore wordt ook de stijging c.q. daling van de cijfers van het voorgaande jaar ten opzichte van de branche meegenomen.

Training

ZorgAccent schrijft het resultaat zelf toe aan de 'verzuimtraining' van medewerkers in zowel de woonzorg als de wijkverpleging, waardoor de bewustwording zou zijn toegenomen. Veel mensen zijn (chronisch) ziek, maar dat hoeft nog niet te leiden tot verzuim. Het credo luidt: ga nooit in discussie over de vraag of iemand ziek is of niet, maar stel de vraag: is verzuim in jouw situatie de beste optie?

Na het volgen van de scholing hebben alle zelfsturende teams hun eigen afspraken gemaakt over hoe zij omgaan met verzuim. De teams van ZorgAccent hebben de teamafsraken kortgesloten met directies.