beoogde plek Hornbach
beoogde plek Hornbach Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Moedwil en misverstand in kwestie Hornbach te Almelo

ALMELO - Het college van burgemeester en wethouders van Almelo blijft voorstander van de bouw van een Hornbach-bouwmarkt. Er lopen procedures van concurrenten en branchedetaillisten tegen een vestiging van Hornbach op de braakliggende grond tussen de Bornerbroeksestraat, de Henriëtte Roland Holstlaan en de Nijreessingel. Ook zou een onderzoek hebben aangetoond dat neringdoenden in omliggende dorpen er last van krijgen.

Het college plaatst kanttekeningen bij de onderzoeken, net als het Hornbach-concern, dat stelt dat er ruimte is voor vestigingen in zowel Almelo als Enschede, naast het vorig jaar geopende Bauhaus op de Westermaat te Hengelo. Er is markt voor, zo wordt gezegd, en bovendien zou de komst van Hornbach niet tot onaanvaardbare leegstand leiden, ook niet in de binnensteden, wat brancheorganisaties en belangenclubs ook te berde zouden brengen.

Om die reden zag de provincie Overijssel zich genoodzaakt zich ermee te bemoeien. De vraag is wat er nu met die vele kilogrammen onderzoek gaat gebeuren. In de gemeente Almelo vindt de fractie van LAS dat wethouder Ten Seldam ten onrechte een rapport van Seinpost onder de pet houdt omdat het haar niet zou zinnen. De gemeente laat echter weten dat de wethouder een verdieping zou willen hebben. De fractie van Democraten.Nu wil vooral meer informatie in een feitenrelaas. 'Graag vernemen wij van de wethouder wat nu eigenlijk de status van het rapport van Seinpost is? In dat kader zijn we ook benieuwd naar de rol van de provincie. Het gaat toch om Almelose zaken? Met andere woorden: waar bemoeit de provincie zich mee?'

Hornbach kocht zes jaar geleden vier hectare grond van de gemeente Almelo op de locatie Rhijnbeek voor een bouwmarkt mét een tuincentrum. De locatie omvat het gehele terrein tussen de Nijreessingel, de Henriëtte Roland Holstlaan, de Weezebeek en de Bornerbroeksestraat. Voorheen stonden hier scholen voor speciaal onderwijs (Het Nijrees) en MEAO/MMO (Van Rhijnschool) die al lang en breed zijn afgebroken Zowel de bouw als de exploitatie van de bouwmarkt zouden voor de nodige werkgelegenheid zorgen, waarvan een deel voor mensen met zekere afstand tot de arbeidsmarkt.