LAS 2

Je kunt niet zeggen dat ze de sokken er bij de formatie van een nieuw college van burgemeester en wethouders in hebben gezet, integendeel, het sloft voort. Het is ook tekenend dat geen politicus ter stede na de verkiezingen de mond nog heeft geopend. Zo gestoord als je voor de verkiezingen werd van die verbale orgasmes die voor debatten moesten doorgaan (Misschien kunnen er de volgende keer inhoudelijke gesprekken worden gevoerd en debatten worden gehouden op inhoud en niveau, zonder snibbige kleuterjuf, gillende keukenmeid en gekmakende jingles.), zo letterlijk nietszeggend is het politieke volkje nu. De burger heeft gestemd, de stemmen zijn verdeeld, dus deuren dicht en snavels toe.

Dat is overal zo, maar in Almelo extreem. Je ziet ook aan die gekozenen dat ze er helemaal geen zin in hebben zich nog langer in te laten met het gemene volk.

In andere Twentse steden waren ze begin deze week al klaar met de romp van een nieuwe lokale regering, op basis van de verkiezingsuitslag. De politieke kopstukken in Hengelo kwamen al snel naar buiten met een kerncollege van Pro Hengelo, VVD, SP en D66, een wonderlijk kwartet, maar de verkiezingsuitslag vroeg erom. En waarom zouden de VVD en SP in Twente niet in één college kunnen als dat in Amsterdam wel kan? Kwestie van uitruilen. Elkaar wat gunnen, afspraken maken en je daar strak aan houden. Hetzelfde gebeurde deze week in Enschede, waar oud-burgemeester Hermans van Almelo een der informateurs was. Ook daar is de nieuwe coalitie bekend, een mix van links en rechts, met Burgerbelangen, D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie.

Drie dingen vallen op. Ten eerste is Claudio Bruggink, wethouder van D66 in Hengelo, zijn 'vriend' Pauwels en zijn 'judas' Gerritsen in Almelo te eeuwigen dage dankbaar dat ze hem hier als wethouder hebben weggeschopt, want Hengelo is een warm bad in vergelijking waarmee Almelo een koude douche is.

Ten tweede valt op dat in Enschede en Hengelo de tot voor kort vaste coalitiepartij CDA buiten de boot lijkt te vallen, omdat men deze partij onbetrouwbaar vindt (Enschede) of wanpresterend (Hengelo). Dat kan in Almelo ook, hoewel het CDA hier qua stemmen een ietsepietsie groter is dan de VVD.

Ten derde is het opvallend dat in Enschede en Hengelo (en ook in veel kleinere gemeenten in Twente, zie Wierden en Twenterand) een lokale partij de grote winnaar is, maar dat Lokaal Almelo Samen (LAS) gewoon de verkiezingen heeft verloren. LAS staat nu voor Lokaal Almelo Struikelt. In dat verband is het trouwens interessant dat er een tweede LAS is gevormd: Links Almelo Samen. Ze zijn ook al Vier over Rood genoemd. Die vier zijn PvdA, GroenLinks, SP en Leefbaar Almelo, goed voor zeven zetels. En samen een sleeping beauty in de Almelose politiek. CDA en VVD moeten kiezen: LAS 1 of LAS 2? Veel moeilijker is het niet!

Scipio