kruising van Aadijk met drukke weg naar Vriezenveen
kruising van Aadijk met drukke weg naar Vriezenveen Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Alles en iedereen in Aadorp wil veilige oversteek Aadijk

AADORP/ALMELO - De beste oplossing voor de gevaarlijke kruising van de Aadijk en de weg naar Vriezenveen is een tunnel. Dat stelde wethouder Ten Seldam van Verkeer en Vervoer onlangs in reactie op vragen in de gemeenteraad van Almelo, maar ze liet in één adem weten dat het vermoedelijk allemaal te begrotelijk zal zijn. Een goedkopere rotonde zou volgens de Aadorpers ook soelaas bieden, het gaat erom dát er wat gebeurt, want het zou nu wachten ongelukken zijn.

Behalve het Plaatselijk Belang heeft ook de voetbalclub ASV'57 meermalen de kat de bel aangebonden; deze vereniging heeft haar domicilie op het sportpark Het Heuveltje, dat vanuit Aadorp gezien aan de overkant ligt van de weg naar Vriezenveen. Dit betekent alleen al statistisch een veel grotere kans op ernstige ongelukken.

Meer verkeer en minder veilig

Het verkeer op deze weg neemt toe en de verkeersveiligheid zou afgenomen zijn. Behalve honderden kinderen die per week van en naar het sportpark fietsen gaat het ook om een drukke route vanwege leerlingen van scholen voortgezet onderwijs (met Name Het Noordik). Deze scholieren komen zowel uit Vriezenveen als uit de noordwijken van Wierden en uiteraard Aadorp. Bovendien is het kunstgras van ASV'57 bij Het Noordik in gebruik als schoolsportaccommodatie.

Combinatie F35 en Egberts

Vlak voor de verkiezingen de kaartte het inmiddels vertrokken PvdA-raadslid Wessels de kwestie aan in de gemeenteraad, in reactie waarop wethouder Ten Seldam dus op het gebrek aan financiën wees in de gemeent Almelo, zeker voor de bouw van een tunnel. Wessels riposteerde dat ook een rotonde soelaas zou bieden, waarbij ze wees op een aanstaande uitbreiding van het bedrijf Egberts Rubber, waarmee de combinatie kan worden gezocht. Dat geldt trouwens ook voor het doortrekken van de zogenoemde fietssnelweg F35 die de kruising zowel vanuit Almelo als vanuit Vriezenveen nadert. Door openbare werken te clusteren én te combineren kan voordeel worden behaald is de gedachte, ook het opbreken van de gevaarlijke kruising in Aadorp door een voor fietsers veilige rotonde.