Afbeelding
Foto: archief

Wierden en Twenterand als lichtende voorbeelden met plannen voor aanleg zonneparken op grens met Almelo

ALMELO - Hoe het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Almelo er ook uit komt te zien, in het 'regeerakkoord' zal duurzaamheid een prominente plek innemen. Het is de geest van de tijd en die waait ook in Almelo.

Ook het college van de afgelopen vier jaar schreef duurzaamheid met hoofdletters, maar kwam tot weinig. In de naaste omgeving wemelt het van de initiatieven. Neem nou de buurgemeenten Wierden en Twenterand. Nabij de grens met Almelo heeft Wierden energiepark De Groene Weuste, een particulier initiatief, letterlijk en figuurlijk de ruimte gegeven. En in het Wierdense dorp Enter ligt een plan een plan van een agrariër voor vijftien hectare zonnepanelen bestuurlijk te faciliteren. De gemeente Twenterand begint nabij de grens met Almelo ook een zonnepark. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Twenterand voor het plan zelf ontwikkelen en de aandelen derhalve in eigen handen te ouden. De lokale overheid laat het gebied zelf van zonnepanelen voorzien en neemt ook zelf de exploitatie ter hand. De opbrengsten zou naar een duurzaamheidsfonds moeten vloeien. Het college stelt de raad voor ten behoeve van de financiering een lening tot maximaal elf miljoen aan te gaan bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

In de gemeente Enschede wil het bedrijf Kronos Solar een zonnepark van vijftien hectare bezijden de A35 aanleggen. Dat zou in Almelo ook kunnen. Daarnaast is meermalen door raadsfracties gepleit voor het beplakken van de daken van de bedrijven op - in elk geval; -XL Park met zonnecellen. Daarnaast kan er een zonnepark komen grenzend aan het zoëven genoemde park van Twenterand in de Oosterweilanden, dus in en bij Waterrijk