Wilco de Jong (links) en Frans Schuitemaker
Wilco de Jong (links) en Frans Schuitemaker Foto: PR Hof van Twente

Citymarketeers veroveren nu ook 't platteland van Twente

ALMELO/DIEPENHEIM - Tot voor kort waren er louter in Almelo, Enschede en Hengelo promotiestichtingen, maar overal in Twente ontstaan nu marketingclubs ter promotie van toerisme en recreatie in de ommelanden..

Zo schiet de Stichting HofMarketing deze maand formeel uit de startblokken als 'zelfstandige marketingorganisatie' in en voor de gemeente Hof van Twente. Het accent komt te liggen op wonen, werken/ondernemen en recreƫren. Onder leiding van de aangestelde citymarketeer Wilco de Jong dient de profilering van Hof van Twente ter hand te worden genomen.

Prachtig gebied

Volgens voorzitter Schuitemaker van de Raad van Toezicht moet de Hof van Twente als 'een prachtig gebied' veel te bieden als het goed in de markt wordt gezet. Hij noemt de oprichting van HofMarketing 'een flinke stap in de goede richting'. De nieuwe directeur De Jong wordt 'citymarketeer' en 'gebiedsmarketeer' genoemd, waarbij onduidelijk is wat in de City van de Hof moet zijn of worden, mogelijk Diepenheim, want het in meerdere opzichten enige stedeke, dat zich met stedelijk culturele trekken en weids natuurijke vergezichten afficheert.

De Jong, die tevens 'marketingspecialist' heet te zijn, heeft ruime ervaring op het gebied van stads- en gebiedspromotie. Hij werkte onder meer voor Den Haag/Scheveningen, Maastricht, Zuidwest-Friesland en de Veluwe. Laatstelijk was de in Zutphen geboren en getogen De Jong voorzitter/kwartiermaker van het Toeristisch Aanjaagteam Barneveld, met als taak de toeristische structuur met ondernemers en lokale overheid met vorm en inhoud te geven, met als doel het stimuleren van het dag- en verblijfstoerisme naar kernen als Garderen, Voorthuizen en Stroe. Dat moet hij nu dus gaan doen in de vele kernen van de Hof van Twente.

Wat daar kon, moet hier ook kunnen, dat is het idee. Eigenlijk wordt citymarketing een sleets begrip, een beetje wat de VVV eerder was, steeds vaker gebruikt. Citymarketing beoogt zich te richten op het zo goed mogelijk profileren van een stad, dorp, winkelstraat, winkelcentrum of meerdere verstedelijkte economisch met elkaar verbonden gebieden. Aan dat laatste schort het in Twente, terwijl elk gehucht zichzelf gaat marketen door zich te profileren, voor meer bezoekers, meer toeristen, meer dagjesmensen, meer funhoppers. De onderscheidende sterke kanten en een eigen identiteitsprofiel staan komen aldus steeds meer onder druk te staan.