Afbeelding
Foto: archief

Investeerders ook voor jeugdhulp op netvlies

ENSCHEDE/ALMELO - Mogelijk sluit Almelo zich aan bij de gemeenten Enschede en Hengelo die investerders charteren om concreet hulp te bieden aan jongvolwassenen die 'in een kwetsbare positie' verkeren. Dat moet de komende weken duidelijk worden.

Na het vormen van een consortium van geldverstrekkers (maatschappelijke investeerders) worden nu maatschappelijke organisaties en instellingen uitgedaagd samen te gaan werken.

De doelstelling is dat van medio dit jaar tot eind 2021 zeventig jongvolwassenen 'op een nieuwe manier passende ondersteuning' krijgen. Het kan bij jongeren om (een mix van) problemen gaan, waaronder oplopende schulden, vroegtijdige schoolverlating, een onveilige gezinssituatie, criminaliteit en één of meer zorgvragen. Zodra er sprake is van negatieve tendensen op meerdere leefgebieden ontstaat een neerwaartse spiraal die met de huidige wijze van ondersteuning vaak niet kan worden doorbroken, zodat 'innovatieve initiatieven vanuit de stad' nodig zijn.

Behalve de steden Enschede en Hengelo hebben Amsterdam, Eindhoven, Leiden en Utrecht plus Deloitte Accountants en Adviseurs en het Nederlands Jeugdinstituut het initiatief genomen tot een andere, integrale aanpak: de Social Impact Bond (SIB) Jongvolwassenen.

Omdat de gemeenten vooraf hebben berekend welk bedrag zij per bewezen effect bereid zijn uit te betalen aan de investeerders bepaalt een objectieve instantie hoe succesvol het consortium in de praktijk is. En dus hoeveel de gemeente aan de investeerders uitbetaalt.