Cora van Nieuwenhuizen
Cora van Nieuwenhuizen Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Tweede Kamer eist onderzoek naar integrale aanpak van N36

ALMELO/VRIEZENVEEN – Er moet een onderzoek komen om de N36 veiliger te maken door het traject Almelo-Witte Paal over de gehele lengte te verbreden. Daartoe heeft de Tweede Kamer minister Van Nieuwenhuizen per motie opgeroepen.

Tot nu toe zou er slechts een verbreding van een aantal gedeeltes van de weg in de pen zitten, met bermverharding, maar dat is lapwerk, vindt de Tweede Kamer. Vanuit de regio wordt al langer op complete verbreding aangedrongen, vooral vanwege de veiligheid. De N36 staat nu te boek als een dodenweg, vanwege het grote aantal aanrijdingen waarbij mensen verongelukken. De afgelopen tien jaar verloren zeventien weggebruikers er het leven bij aanrijdingen en raakte een veelvoud zwaar gewond. Er zijn met name in de gemeente Twenterand oproepen gedaan om de weg 'goed' aan te pakken in plaats van hier en daar een verstevigde berm.

De weg voert van Almelo én Wierden via de Twenterandse kernen Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar richting Witte Paal, waar kan worden gekozen voor Hardenberg, Ommen en Hoogeveen en verder via de A28 naar Assen en Groningen..

Minister moet nu

De ernst van het N36-gevaar is dus ook tot de Tweede Kamer doorgedrongen dankzij een motie van de parlementariërs Van Martels (CDA) en Dijkstra (VVD), met een opdracht aan de VVD-minister.