Mastodonten

Tegen de verwachting in is 'mastodont' Rob Franken van het CDA niet de informateur geworden die de mogelijkheden gaat verkennen om op basis van de verkiezingsuitslag een werkbare coalitie in de gemeenteraad te smeden en een zwik wethouders te benoemen. Franken is een eminent heerschap in het CDA en het CDA is de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad van Almelo. Bovendien werd Franken al eerder ingezet, onder meer om breuken te lijmen en uitwegen te zoeken. Zo werd door zijn interventie de uit Assen ingevlogen Alex Langius namens de ChristenUnie wethouder toen de wethouders Bruggink van D66 en Van Marle van het CDA het veld moesten ruimen na politieke brandstichting door de VVD met steun van D66.

Misschien voelt de VVD zich nog altijd gepasseerd door Franken. En vindt liberaal leider Jemy Pauwels hem maar het prototype van een linksig- katholieke onderwijzer, bestuursvoorzitter van diverse MBO-conglomeraten, zo'n lokale Piet Steenkamp, bijna twee jaar raadslid voor het CDA in Almelo geweest (tot hij wegens werk in Brabant daar geen tijd meer voor had) en twee jaar geleden bovendien de man die de in VVD-ogen ook al linksige ChristenUnie in het college zette (en de VVD er dus buitenhield), kortom, Pauwels wil nu geen vriendjes zijn en evenmin willen worden met Franken.

En de VVD heeft recht van spreken, dat zal Jemy Baudet als eerste beamen. En terecht, want onder leiding Thierry Pauwels heeft de VVD het beste gescoord tijdens de verkiezingen, met een verdubbeling va het aantal zetels, van drie naar zes, even groot als het CDA. Het viel wel even tegen dat het CDA qua aantal stemmen net iets groter bleek te zijn. Niettemin was de VVD een winnaar en het CDA een gelijkblijver, wat Pauwels in de positie bracht een veto over Franken uit te spreken.

Het leidde ertoe dat twee 'prominenten' deze week als 'informateurs' aan de slag zijn gegaan: van CDA en VVD: voormalig waarnemend burgemeester Esmeijer van Apeldoorn, die ook gedeputeerde was in Gelderland, namens het CDA en de Zwolse burgemeester Meijer van de VVD. Zij moeten in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn om in Almelo tot een werkbare coalitie en een bestuurlijk sterk college van burgemeester en wethouders. Voorlopig zullen de informateurs met alle in de raad vertegenwoordigde partijen spreken. En daarna kan er een formateur worden benoemd. Dat zouden in theorie Zielman en Pauwels kunnen zijn. Het kan ook een CDA'er van buiten zijn, want de christendemocraten zijn formeel toch de grootste. Misschien een niet gekozen 'mastodont' als Herman Geerdink, ex- gemeentesecretaris, Hottentot van De Huve, of toch liever een knokker van buitten die van invliegen en uitdelen weet.

In dat verband zoemt in en om het stadhuis de naam van Camiel Eurlings al rond.

Scipio