Afbeelding
Foto: PR Almelo

Jongeren in actie voor jongeren in armoede

ALMELO – Een groep Almelose jongeren wil dat de gemeente Almelo (meer) oog krijgt voor jongeren die opgroeien in armoede. De nieuwe gemeenteraad moet beleid maken dat werkelijk wérkt.

Twee van de jongeren, de 21-jarige Melvin en de 19-jarige Amber, gaven dit afgelopen week te verstaan aan de nieuw gekozen dan wel herkozen en in elk geval beëdigde leden van de gemeenteraad. 'Wij willen dat u oog heeft voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede en dat u beleid maakt dat hen helpt', was afgelopen week de boodschap van Amber en Melvin voor de gemeenteraad van Almelo.

De jongeren gaven de raadsleden een taart als felicitatie met hun installatie, een taart met punten, niet om te snijden, nee, vijf actiepunten waarmee armoede onder kinderen en jongeren in de gemeente zou moeten worden bestreden. De actie is onderdeel van een landelijke campagne van kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children,die zich zorgen maken over armoede onder jongeren, zeker in een sociaal wat zwakkere en ook armere gemeente als Almelo.

Burgemeester Gerritsen nam de taart als voorzitter van raad en college in ontvangst. 'Ontzettend mooi dat jullie dit initiatief nemen. En tegelijk treurig dat het nodig is om aandacht te vragen voor kinderen en jongeren in armoede. Almelo is een geweldige stad waar veel ontwikkeling is. En we willen er alles aan doen om kinderen en jongeren die opgroeien in armoede te bereiken en ons voor hen in te zetten.'

Vaak verborgen

Omdat de raadsfracties nu bezig gaan met het opstellen van een nieuw coalitieakkoord is dit volgens Amber, Melvin en hun medestanders het momentgoede afspraken te maken over beleid voor jongeren en kinderen in armoede. 'Armoede is verborgen. Vaak zie je het niet, maar het is er wel. De gemeente kan veel doen om ons te helpen en het taboe te doorbreken', aldus Melvin. 'Mensen onderschatten vaak de impact van armoede op het leven bij kinderen en jongeren.' Amber: 'Gemeenten moeten meer oog hebben voor kinderen en jongeren die opgroeien in een armoede situatie. Wij hopen dat met onze actie elke stad en elk dorp zich hiervoor gaat inzetten.'