Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

CDA op valreep grootste in stadhuis; eenpitters dupe

ALMELO – Lange tijd verkeerde de VVD in de veronderstelling dat ze grootste partij van Almelo zou worden, op de valreep werd het wéér het CDA.

Na een herziening/controle in stembureau Erve Noordik kreeg het CDA er stemmen bij, tot totaal 4.072, waar de VVD was gefinisht met 4.046. Beide partijen krijgen zes zetels in de raad, waarmee het CDA gelijk blijft en de VVD verdubbelt, maar doordat het CDA 26 stemmen méér heeft, mag deze partij het voortouw nemen in de formatie.

Dat gaf van de week meteen al rimpelingen, want de CDA-suggestie om weer een beroep te doen op het ex-CDA-raadslid Franken als (in) formateur om een nieuwe coalitie te smeden, althans de mogelijkheden te verkennen, bleek niet goed te vallen, zeker niet bij de VVD, die er eigen ideeën over en kandidaten voor heeft. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog geen (in)formateur bekend. Overigens heeft ook het CDA zo zijn problemen, want door het binnenstomen van 'lagere' kandidaten met voorkeurstemmen (onder wie ex-wethouder Van Marle met groot (over)machtsvertoon en ex-begrotingsexpert Trienen) valt het zittende raadslid Van Mierlo buiten de boot. Dat zal ook voor hem zelf een streep door de rekening zijn, want hij zou graag vanuit de gemeenteraad willen doorstromen naar de Tweede Kamer, waarvoor hij zich vorig jaar al kandideerde, maar wat hem ondanks een voorkeurscampagne misliep.

Wat opvalt is dat liefst vijftien van de 35 gekozen raadsleden in Almelo nieuw zijn. Verder valt op dat politieke zzp'ers, door sommigen overlopers genoemd, het niet hebben gehaald, zoals de ex-PvdA'ers Loupatty en Bolhuis. De eerste vertrok toen hij geen wethouder voor de PvdA mocht worden na het afzwaaien van wethouder Timmer en schoof bij de VVD aan, de tweede scheidde zich van de PvdA af om de Minimapartij te beginnen. Loupatty sneuvelt nu bij de VVD omdat kandidaat Makkinga hem op basis van voorkeurstemmen passeert. Ook de veelpartijenvreter Stam komt niet terug, hij zat laatstelijk bij D66. Opvallend is dat Isra Abdullatif evenmin terugkeert, want de voormalige VVD-ster wist in tegenstellig tot eerder met haar Almelo Centraal geen zetel te bemachtigen. Wel in de gemeenteraad komt de PVV, die vanuit het niets drie zetels veroverde.