Johannes Dollen
Johannes Dollen Foto: Martin Snuverink (Kunstkijker)

Almelo voorbeeld Wierden bij herbestemming schoolpand

ALMELO/WIERDEN - De gemeente Wierden spiegelt zich aan Almelo bij het zoeken van en nieuwe functie voor een schoolgebouw zonder onderwijs.

Het gemeentebestuur van Wierden wil het markante gebouw van de openbare school De Touwladder aan de Schoolstraat behoeden voor de afbraak en een nieuwe bestemming geven. De gedachten van het college gaan uit naar maatschappelijke doeleinden en men wil de bevolking betrekken bij de keuze voor een nieuwe toekomst. De schoolfunctie verdwijnt wegens te weinig leerlingen.

Net als onlangs in Almelo met een leegstaande school gebeurde, De Heemde aan de Henriëtte Roland Holstlaan, houdt de gemeente Wierden een bijeenkomst voor belangstellenden om ideeën te inventariseren. De inloopavond vindt donderdag 5 april in de school plaats. 'Een aantal organisaties heeft aan ons laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in De Touwladder', zegt wethouder Span in een persbericht, 'maar we willen ook anderen de kans bieden om zich te melden.'

Kunstfunctie

De plaatselijke architect/galeriehouder Dollen aast op het gebouw om er een museum met galerieruimtes te realiseren. Hij denkt aan een expositie met nog te verwerven werken van Fedor van Kregten (1871-1937) die in Wierden woonde en werkte. Hij heeft geopperd ook werken van hedendaagse beeldend kunstenaars uit Wierden een plek in de school te geven. Dollen zegt bezig te zijn hiervoor een stichting te vormen en heeft zijn idee al tijdens een 'kunstlunch' van de gemeente gedropt.

Wijkfunctie

Voor de hand ligt ook een wijkfunctie, mede gezien de nieuwbouw voor ouderen in het Klomphofgebied. Verder zijn er nu al geïnteresseerde makelaars/ontwikkelaars, ook lokale partijen, die in het gewezen schoolgebouw appartementen willen bouwen, al dan niet met zorg.