Afbeelding
Foto: Jan Sronks

Actie van de boeren, jagers en natuurvrienden voor de patrijs

ALMELO/BORNERBROEK - Het aantal patrijzen in Twente is de afgelopen vijftig jaar dramatisch afgenomen, met zo'n 95 procent. Zowel boeren als jagers willen dat de populatie gaat toenemen.

De patrijs is een typische boerenlandvogel die zich graag ophoudt op akkers in het kleinschalig agrarisch landschap, evenals op slootranden, wegbermen en houtwallen.

Intensieve landbouw

De intensieve landbouw is één van de oorzaken van de terugloop, want die weert en doodt insecten, haalt houtwallen, sloten en poelen weg en bemest en bemaait de wei- en akkerlanden. Voor de kuikens van patrijzen zijn insecten van levensbelang, voor voedsel, en bosschages en houtwallen voor bescherming. Grootschaligheid, overbemesting, de opmars van maïs, efficiënte oogstmethoden, onkruidbestrijding:

Er zijn in Twente, ook in Bornerbroek richting Enter en de Weiteman bij Almelo richting Vriezenveen en Tubbergen, initiatieven om het landschap minder te uniformeren. Dat is trouwens ook voor de even zeer bedreigde bijen- en vlindersoorten van vitale betekenis. De stichting Patrijs is één van de initiatiefnemers van dit type acties.

Begin maart begonnen weer veldinstructies voor vrijwilligers die patrijzen gaan tellen. Volgens de Wildbeheerseenheid West-Twente is de inzet erop gericht in over drie jaar de patrijs weer duidelijk zichtbaar in het veld zien, voor iedereen waarneembaar.

Wies met de Patries

Tot 1998 mocht er nog op de patrijs worden gejaagd, maar in de Flora en Faunawet (wet waarin regels staan opgenomen om planten en dieren te beschermen) kreeg de patrijs dat jaar de beschermde status. Het heeft tot nu toe niet geholpen. In de gemeente Twenterand benoorden Almelo is een doorlopende actie Wies met de Patries in gang getrokken.