Afbeelding
Foto: OK

Almelo als de logistieke hotspot van Twente

ALMELO – Voor de regio Twente in het algemeen en voor Almelo in het bijzonder is de ontwikkeling van transportbeweging en opslagcapaciteit op XL Park van wezenlijk belang. 'Het is een eerste stap op weg naar een logistieke campus', aldus burgemeester Gerritsen.

De burgemeester zei dit in het kader van de Week van de Logistiek die vorige week veel positieve reuring creëerde in stad en ommeland. Het epicentrum van alle activiteit was de oude weverij op Indië. Gerritsen sprak over een 'paraplu' voor de troika van onderwijs, ondernemers en overheid. Hij stak de loftrompet over de vele gezamenlijke inspanningen op het front van werkgelegenheid. Volgens hem is arbeid 'betekenisvol' op tenminste twee terreinen. Ten eerste op economisch vlak, want het dient de winstgevendheid van bedrijven die daardoor ruimte krijgen om te investeren. Ten tweede op sociaal vlak, want de toename van werkgelegenheid zorgt voor zingeving doordat het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van mensen toeneemt. Kortom, de verrijzenis van een logistieke hotspot dient op meerdere fronten de belangen van mens en maatschappij.

Naar de mening van Gerritsen is de rol van het onderwijs amper te overschatten, waarbij hij met name het ROC van Twente noemde, dat twee vestigingen in Almelo heeft, waaronder de 'logistieke' vestiging De Sumpel met de nadruk op verkeer en vervoer. Liefst twaalfhonderd leerlingen zijn tijdens de Week van de Logistiek bereikt. Daarnaast rekruteerde Werkplein Twente uit de kaartenbakken zo'n zevenhonderd potentiële arbeidskrachten.

Er waren demonstraties, voorlichtingsbijeenkomsten, groepsdebatten, interactieve panels en veel één-op-één-gesprekken, plus een keur aan infostands van bedrijven, scholen, overheden en bemiddelaars.

De logistieke sector op XL Park heeft acuut behoefte aan personeel, van vrachtwagenbestuurders tot heftruckchauffeurs en ook inpakkers en sorteerders. De vestiging van bedrijven als Bleckmann en V-Tech zijn van cruciaal belang; ze gelden als aanjagers. Dat geldt zeker ook voor de Heylen Groep die in etappes een prestigieus distributiecentrum op XL Park laat verrijzen met een overdekte omvang van maar liefst achttien hectare.