Afbeelding
Foto: Mirjam Weegink (Gele Raaf 2010)

Nieuwstraat gaat op schop voor 30 km-zone

ALMELO - De gemeente is van plan om in de Nieuwstraat een 30 kilometer-zone in te stellen. Er komt ook een parkeerverbod aan beide zijden op het gedeelte van de Ambtstraat tot aan het Acaciaplein. Dit met het oog op de verkeersveiligheid.

Er is een inrichtingsplan dat zou voldoen aan de wens van de direct betrokken en haalbaar is binnen wettelijke kaders. Samengevat vragen bewoners en ondernemers volgens de gemeente om een veiliger straatinrichting en meer parkeerplaatsen. De motivering voor deze maatregelen is gelegen in het feit dat het riool in de Nieuwstraat moet worden vervangen. Dit biedt mogelijkheden om de inrichting eveneens aan te passen.

In opdracht van de gemeente is Goudappel Coffeng gevraagd een ontwerp op te stellen voor een herinrichtingsplan. De verharding van een deel van de Nieuwstraat zal worden uitgevoerd in klinkerverharding en er zal een verhoogde overrijdbare scheiding tussen de rijrichtingen worden aangebracht

De huidige (fiets)sugestiestroken verdwijnen en dus moeten snel en langzaam verkeer van de rijbaan gebruik maken. De Fietsersbond stemt in omdat de nieuwe straatindeling en de verkeersplateaus een veiliger situatie voor de fietser op zullen leveren dan een 50 km/uur-straat met (relatief smalle) fietsstroken.

Eerder werd een plan voor de aankoop van panden en meer ingrijpende maatregelen voor een bedrag van 1,3 miljoen euro afgeblazen omdat er volgens het college geen geld zou zijn voor deze uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad.