Raad van Bestuur

De verkiezingen van volgende week woensdag lijken spannender dan ze zijn. Zo kiezen we raadsleden, terwijl de praktijk leert dat de burgemeester en de wethouders de dienst uitmaken. Formeel in opdracht van de gemeenteraad, maar daar kun je van alles bij verzinnen. Het is als met de stakeholders van een groot bedrijf, neem ING, waar de Raad van Bestuur bepaalt wat er gebeurt, ongeacht de mening van de aandeelhouders en de klanten. Vul voor de Raad van Bestuur het college van burgemeester en wethouders in, voor de aandeelhouders de gemeenteraadsleden en voor de klanten de burgers, dan weten we ongeveer wat de verhoudingen zijn.

Even tussendoor: een overheid die klantvriendelijk zegt te zijn door een gemeente als een bedrijf te runnen, moet alleen al hierom zeer worden gewantrouwd.

Het neemt allemaal niet weg dat het goed is een stem uit te brengen voor een verversing van de gemeenteraad. Zolang in andere landen (en het lijkt wel steeds meer) de autocratie bestaat, is het goed het minst slechte systeem, zijnde de democratie, hoog te houden. Ga ter stembus!

De verkiezingsdebatten in de aanloop naar de grote dag zijn overigens elke vier jaar verschrikkelijker. De landelijke wijsneuzen en windvanen beheersen de televisie, lokale journalistiek is kantje boord en naatje prut – geen idee wat er loos is. Als het nou om shoppen gaat, ga dan winkelen, maar stel geen vragen aan politici – dat desavoueert beide beroepsgroepen.

Hoeveel partijen komen in de raadszaal? Gaan er dan ook weer partijen bij elkaar zitten? Lassers in het bestuur. VVD en Democraten.Nu kunnen zó één fractie vormen. Waarom ze dat al niet hebben gedaan is een raadsel. Ze hebben samen de wethouders Van Marle van het CDA en Bruggink van D66 weggestuurd en willen dolgraag collegepartijen worden. De VVD wil zeven zetels en een wethouder, Democraten.Nu rekent zich ook al rijk in het college, maar wensen en dagdromen raken in de poltiek niet zelden aan barrels en nachtmerries.

Willen partijen als CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en SP, die de afgelopen jaren in financieel barre tijden verantwoordelijkheid namen, wel in zee met de Grote Criticasters en de als Betonnen Havenblokkers vermomde corpsballen van de afgelopen vier jaar?

Welke partijen zullen vanaf volgende week donderdag proberen een college te vormen? Welke koers gaat de toekomstige Raad van Bestuur varen, en ten koste van wie en wat? En natuurlijk is de vraag wat de PVV gaat doen, met hoeveel zetels komt de club van Sebastiaan Stöteler in de raadszaal. Het beste is, geachte kiezer, ook na woensdag mee te blijven doen. Het is niet zo moeilijk om mee te praten. In het algemeen zijn raadsleden in Almelo goed toegankelijk en elke dinsdagvond in het openbaar bijeen. En ING leert dat het volk regeert als het dat wil...

Scipio