Afbeelding
Foto: archief

Cogas gaat aan de slag met Warmtenet in Hardenberg

ALMELO/HARDENBERG - Het netwerkbedrijf Cogas, met het hoofdkantoor in Almelo, is nauw betrokken bij de bouw van een Warmtenet in de gemeente Hardenberg.

Met de bedrijven Wavin , Dion, Enpuls en N-TRA zal het warmtenetwerk gestalte krijgen. Het haalbaarheidsonderzoek toont aan dat de genoemde alliantie nog dit jaar kan beslissen over de benodigde investering van twaalf miljoen euro. Voor een toekomstbestendig warmtenet, waarop een groot deel van de gebouwen in Hardenberg kan worden aangesloten, is een extra investering nodig van twee tot drie miljoen euro. De alliantiepartijen dragen de kosten voor de investering gezamenlijk.

Het project is in grote lijnen vergelijkbaar met het warmtenet in Hengelo, dat al een eind op streek is. Overigens had Almelo ooit in de wijk Windmolenbroek een voorloper met wat toen stadsverwarming heette.

Hardenberg heeft de ambitie om in 2030 minimaal dertig procent van het energieverbruik duurzaam op te wekken. Het warmtenet, dat open staat voor meerdere producenten en leveranciers, zou hieraan een belangrijke bijdrage leveren. De 'restwarmte' van kunststofproducent Wavin wordt gebruikt voor het verwarmen van kantoren, woningen en bedrijven. Enkele bedrijven op het Wavin-terrein en het naastgelegen zwembad en sporthal De Slag maken al gebruik van deze warmte. Er is voldoende capaciteit om de levering van restwarmte uit te breiden.

De alliantie koos uit de onderscheiden scenario's van onderzoeksbureau Greenvis de variant, die uitgaat van het verhogen van de temperatuur van de restwarmte van de bedrijven op het Wavin-terrein met een grote centrale warmtepomp.

Bio-installatie

Een bio-installatie levert zowel elektriciteit voor deze warmtepomp als hogere temperatuur warmte voor bestaande gebouwen en de directe omgeving. Over een periode van dertig jaar zou er voldoende financieel rendement zijn.