Afbeelding
Foto:

Stadsappartementen 'op'Lokanta tussen Grotestraat en Kolkje

ALMELO – Eindelijk komt er dan toch een stedenbouwkundige invulling voor het 'gat' in de Grotestraat-Noord, waar ooit het restaurant annex ontmoetingscentrum Lokanta stond, uiteindelijk een Turks sociaal-cultureel centrum, met een trefpuntfunctie. Het is al jaren een open plek, maar nu is de kogel door de kerk: er komen twaalf tot veertien stadsappartementen.

Het exacte aantal hangt nog even af van het uiteindelijke ontwerp waarvoor opdrachtgever USHI Kenniscentrum Bouwen te Enschede architect Alexander Gathier, ook uit Enschede, heeft ingeschakeld. Voor de bouw van het complex is aannemersbedrijf Scholte op Reimer te Albergen uitverkoren.

USHI

USHI is bouwadviesbureau voor het begeleiden van particulier en collectief opdrachtgeverschap. Het stimuleert plannenmakers voor projecten op bijzondere plekken, berekent bouwkosten, bewaakt duurzaamheid van huizen en gebouwen, verricht bouwtechnische keuringen en heeft een antenne voor innovatieve ontwikkeling. De lat ligt hoog, de bouw moet er altijd toe doen, de plek dient het verschil maken.

Kolkje

De opdrachtgevers van USHI zijn particulieren, groepen, gemeenten, bedrijven en woningcorporaties in de meest brede zin van het woord . De gemeente Almelo is via binnenstadswethouder Van Wijk nauw betrokken bij de bouw in het gat in de Grotestraat-Noord, dat nu een tijdelijke invulling heeft met kunstobjecten en speeltoestellen. Het is een cruciale plek in het noordelijke part van de binnenstad, want onderdeel van een winkelstraat die deels een woonfunctie moet (her)krijgen en verder een overloop van Grotestraat-Noord naar Het Kolkje en viceversa.

Scheidslijn

Het gaat om een historische plek in de stad, op de scheidslijn van wereldlijke en adellijke macht waar Almelo onstond, twee kanten van dezelfde medaille, altoos broedstoof van stadsontwikkeling tussen Ulk en de Götte, van het Schalderoi en de Hagenhook.

Afbeelding
Afbeelding