station Enschede
station Enschede Foto: archief

Pleidooi nachttrein van Enschede naar Almelo

ALMELO - Het is volgens ex-directeur Krol van de Bibliotheek Almelo idioot dat de laatste trein van Enschede naar 's avonds Almelo al om half twaalf vertrekt. Dat maakt het onmogelijk tal van voorstellingen en manifestaties in Almelo te bezoeken.

Krol, tegenwoordig voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Almelo, wijst erop dat operaproducties in Enschede plaatsvinden en dat daar ook films draaien die elders in Twente niet zijn te zien, zelfs niet in Almelo. Hij kan er vaak niet naar toe, omdat er geen openbaar vervoer terug naar Almelo is. Om van de aandrang na een voorstelling of concert een horecagelegenheid in Enschede te bezoeken nog maar te zwijgen.

Aanstoot

In dit licht neemt Krol er aanstoot aan dat politieke bestuurders in Twente zich druk maken over internationale treinen zolang ruim vóór middernacht de laatste trein van Enschede naar Almelo en alle tussenliggende stations vertrekt.

Onlangs vroeg wethouder Bron van Hengelo, tevens in Twents verband belast met Verkeer en Vervoer, staatssecretaris Van Veldhoven om verbetering van de internationale treinverbindingen van/naar Twente. Krol roept Bron een 'Bravo! toe. 'Want, neem nou de verbinding van Twente met Berlijn: één keer per twee uur een snelboemel. Of neem de verbinding met Münster en Dortmund: elk half uur (dat wel) een boemel die bij elk kippenhok aan de spoorlijn stopt ook als er geen kip te zien is. Dat kan en moet inderdaad allemaal beter.'

Krol: 'Als ik nou Stientje van Veldhoven was, dan had ik u per kerende trein (of dienstauto) heengestuurd met de opdracht om aan de treinverbindingen in Twente na de verbeteringen van december 2017 eerst nog één hoogst noodzakelijk verbetering toe te voegen. Een kleintje slechts maar oh zo belangrijk. De laatste trein vertrekt vanuit Enschede ook in het weekeinde al om half twaalf des avonds (dat was middernacht!) naar Almelo en alle tussengelegen stations. Ik ga u niet aan uw hoofd zeuren om een Twents nachtnet maar dat is toch veeeeel te vroeg! Een bezoek aan lange opera's in het Wilminktheater en films in Filmhuis Concordia, om maar iets te noemen, laat staan een drankje na afloop, zijn niet mogelijk voor niet-inwoners van Enschede die per trein naar huis willen/moeten.'

Bespottelijk

Krol vindt dit met zoveel woorden bespotttelijk, heeft hij Bron digitaal laten weten, met een kopietje naar Van Veldhoven: 'In een stedenband met zo'n 350.000 inwoners mag een belangrijke avondtreindienst toch niet al ruim voor middernacht stoppen? Ik ben het met staatssecretaris Van Veldhoven eens dat u dit probleem eerst maar eens moet oplossen voordat u weer mag komen palaveren over internationale treinen. Oh, heeft ze dat niet gezegd? Nou dan roep ik haar daartoe op door middel van een kopie van deze email.