Afbeelding
Foto: archief

Anderhalve ton voor uitbouw regionaal Memory Museum

ALMELO/NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn stelt anderhalve ton beschikbaar voor een tweeledige uitbreiding van het regionale Memory Museum in Nijverdal.

De bedoeling is om te beginnen met uiteenlopende organisaties een Overijssels centrum voor educatie en debat tot stand te brengen. De tweede uitbreiding betreft een fysieke aanpassing van het gebouw, ten eerste een herschikking en een nieuwe ruimte meer educatieve programma's en een debatcentrum.

Een aantal fondsen heeft volgens het college reeds financiering in het vooruitzicht gesteld. Genoemd worden de provincie Overijssel, het Europese subsidiefonds Leader en het V-fonds. Daarnaast is volgens de Stichting Memory Museum, dat vorig jaar ook betrokken was bij Het Verzet Kraakt in Almelo, dus anderhalve ton van de lokale overheid nodig.

Advies
Het college van burgemeester en wethouders adviseerde de gemeenteraad positief: 'Omdat we in deze plannen meerwaarde zien voor onze gemeente, stellen we uw raad voor de gemeentelijke bijdrage te leveren uit de Vrij Aanwendbare Reserve, op voorwaarde dat de andere partijen ook de aan hun gevraagde bijdrage leveren.

Toekomst
Het Memory Museum is in mei 2010 geopend in de voormalige bibliotheek in Nijverdal. De eigenaar van het pand, voorheen Woningstichting Hellendoorn (nu Reggewoon), stelde het pand om niet ter beschikking. De reacties over het museum waren direct positief en in korte tijd had het Memory Museum naam gemaakt en zijn positie gevestigd. Binnen vijf jaar tijd werd een jaarlijks aantal van ruim zestienduizend bezoekers genoteerd, afkomstig uit de regio. Onder wie toeristen, dagjesmensen en jaarlijks 2.500 basisschoolscholieren en duizend leerlingen van het voortgezet onderwijs.