Afbeelding
Foto: archief

Biografie en Dichtwedstrijd Willem Wilmink voor de deur

ALMELO/ENSCHEDE - De publicist Elsbeth Etty, de biograaf van Willem Wilmink, zal volgende maand zaterdagmiddag in Enschede een aantal passages lezen uit de biografie-in-wording. Dat gebeurt in Concordia, met muzikale omlijsting van klarinettist André Kerver en enkele muzikale vrienden. Volgende week zondag vindt in de Bibliotheek Almelo de 22ste Willem Wilmink Dichtwedstrijd plaats.

Etty is al jaren met de biografie bezig. Ze zegt nog niet te weten wanneer het boek over leven en werken van Wilmink (1936-2003) precies zal verschijnen. 'Het is bijna af, ik ben aan het afronden, maar soms duurt het langer dan je gedacht had...', aldus de schrijfster van de biografie.

Het is 2 augustus overigens exact vijftien jaar geleden dat Wilmink stierf.

Accordeon

Kerver verheugt zich op het optreden tijdens de voorpremière van de biografie. Hij was naar eigen zeggen goed bevriend met de dichter. 'Hij praatte altijd met mij over muziek. Een geweldig verhaal was het toen hij vertelde hoe hij zijn eerste accordeon heeft gekocht. Hij had een paar goeie schnabbels gehad in Amsterdam. Als een kind zo blij stapte hij met een volle portemonnee naar een accordeonwinkel. "Hoeveel bassen wilt u?", vroeg de verkoper. Willem wist het niet. "Speelt u maar 's een streepje", zei de man. Willem speelde. Na twintig seconden hief de man zijn hand: "Ho maar, 32 bassen lijkt mij meer dan voldoende." Dat verhaal heeft Willem mij wel vijf keer verteld', aldus Kerver.

Bolwerk Revisited

Etty laat weten geen gedichten van Wilmink te zullen declameren, omdat anderen zulks beter zouden kunnen dan zij, waarbij ze de naam van Bert de Haan overigens niet noemt. Etty wenst op het podium overigens net zo'n tafeltje met een kleedje (Bolwerk Revisited) erover wil als Wilmink altijd had. 'Wat die jongens van de muziek precies gaan doen, ik heb er geen idee van, maar het komt vast goed. Ze gaan improviseren, dat is wat ik weet.'

Meer volgt

Over de Willem Wilmink Dichtwedstrijd van zondag 18 maart in de Bibliotheek aan het Baken te Almelo, waarvoor bij de organisatie dit keer overigens veel meer danhonderd inzendingen binnenkwamen, meer in de editie van Hart van Almelo van volgende week.