Afbeelding
Foto: archief

Toegankelijkheid is in Almelo beroerd voor minder-validen

ALMELO - De gemeenten Almelo en Enschede behoren tot de minst toegankelijke voor minder-validen. Dat komt naar voren uit een nationale rondgang door gemeenten, waaraan het consumenteprogramms Kassa afgelopen week ruimhartig aandacht besteedde.

Hengelo heeft het beter voor elkaar dan Almelo en Hengelo, blijkt uit een landelijk onderzoek. Hardenberg scoort nóg beter dan Hengelo en voert de lijst aan. 'Het is een aanmoediging om vooral door te gaan met het werk dat we doen. Iedereen in de gemeente Hardenberg telt mee', aldus burgemeester Snijders van Hardenberg.

Driewerf beste

Hardenberg heeft volgens de jury de meest toegankelijke gebouwen, de best toegankelijke website en veertig procent van de woningen in de gemeente is toegankelijk voor mensen met een beperking.

Schaamrood

In een globale lijst prijkt Hengelo op een achtste plaats op een lijst van 84 bezochte en beoordeelde gemeenten. Enschede staat op plek 81 en Almelo sluit de rij op de 82-ste plaats.

In een persbericht ter reactie meldt de Minimapartij in Almelo 'met het schaamrood op de kaken kennis van deze uitslag' te hebben genomen. 'We kunnen blijven praten tot we een ons wegen, maar daar helpen we de mensen niet mee", zegt raadslid en lijsttrekker Bolhuis. Ze bepleit nu concrete acties. Als eerste zou er een fatsoenlijk invalidentoilet op de begane grond van het stadhuis moeten komen. Verder wil de Minimapartij een premie geven aan cafés en winkels die een openbaar invalidentoilet realiseren. Ook wil de Minimapartij met woningstichtingen in gesprek over duurzaam bouwen, ook voor minder-validen. Er valt voor Almelo op dit punt nog een wereld te winnen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. En als de binnenstad van Almelo dan toch op de schop gaat...

VN-verdrag

In de gemeente Enschede heeft de PvdA vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Zo wil fractieleider Van der Velde weten wat de resultaten zijn van het in 2016 genomen initiatief om de binnenstad van Enschede beter toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel. Hij dringt daarenboven aan op een lokaal actieplan waarin de gemeente vastlegt hoe te zorgen dat Enschede zich conformeert aan het VN-verdrag voor Mensen met een beperking.