ZGT Almelo
ZGT Almelo Foto: archief

ZGT moet bezuinigen voor een goede zorg op langere termijn

ALMELO – De noodzakelijk geachte bezuinigingen bij de Ziekenhuis Groep Twente (Almelo en Hengelo) zullen goeddeels bij het management terecht komen en zo min mogelijk bij de zorg.

Er is vorig jaar een verlies van zo'n elf miljoen euro geleden en ook dit jaar worden rode cijfers geschreven. Het ziekenhuis ligt met het veranderprogramma Toekomstgericht en financieel gezond ZGT op koers, maar de weg naar herstel vraagt volgens de Raad van Bestuur stevige aanpassingen. Een pakket met kostenbesparende maatregelen is concreet uitgewerkt om na advisering door de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad ten uitvoer te komen. Met banken en onder meer de zorgverzekeraar Menzis worden langjarige afspraken gemaakt

Volgens de Raad van Bestuur van ZGT hebben de kwaliteit en veiligheid van zorg prioriteit, er worden vooral in de organisatie bezuinigingen doorgevoerd, waarbij arbeidsplaatsen komen te vervallen, dit jaar naar verwachting zo'n zeventig, zoveel mogelijk via natuurlijk verloop. In het kader van onder meer de efficiency is ook gekeken naar een verdeling van functies en specialismen over de ziekenhuizen in Almelo (Twenteborg) en Hengelo (Midden-Twente), wat vooral in Hengelo tot commotie leidde. Bij alle maatregelen heeft volgens bestuursvoorzitter Odding de financiële gezondmaking prioriteit om een 'duurzame zorg' te kunnen blijven aanbieden.