appartementengebouw
appartementengebouw Foto: PR Ter Steege

Indië in Almelo herrijst in volle glorie

ALMELO – Met een plechtge ceremonie zal vandaag, vrijdag 9 maart, het startsein worden gegeven voor de bouw van 34 appartementen op Indië in Almelo.

Daar zal directeur Ter Steege van het gelijknamige bouwbedrijf in Rijssen bekendmaken dat weldra ook een begin wordt gemaakt met de sloop van de laatste gebouwen van Ten Cate. De gebouwen die tegen de vlakte gaan zijn geen erfgoed. Het zijn naderhand bijgebouwde kantoren en opslagruimtes, waar onder meer een judoschool zat.

Ter Steege wil zoals bekend de watertoren, twee booghallen en volgens de plannen een deel van de oudste weeffabrieken handhaven. Wel moet in de nieuwbouw de sfeer van Indië terugkeren, cultuurhistorisch en architectonisch, met name in de buitenste schil van de woonwijk. Daar staan stedenbouwkundige hoogstandjes, meer naar binnen vooral rijen.

Er ontstaat een levendig en eigentijds woon-, werk-, en leefgebied. Op het 23 hectare grote terrein zullen zo'n zeshonderd huizen verrijzen. Het voormalige terrein van Koninklijk Ten Cate is al honderden jaren bekend onder de naam Indië. De naam dateert uit de tijd dat het in Almelo geproduceerde textiel geëxporteerd werd naar Indonesië om daar te laten batikken.

Inspiratiebronnen voor de nieuwbouwplannen zijn de historische fabrieksgebouwen, de monumentale eiken en de ligging aan de kanalen. De watertoren wordt denkelijk getransformeerd tot restaurant en in de voormalige Weverij is een evenementenhal gedacht. Een lange voetgangersbrug koppelt Indië in de toekomst met de jachthaven, het station en de binnenstad.

Voor de starthandeling ten behoeve van de 34 zogenoemde 'boulevardappartementen' op Indië spoedt wethouder Ten Seldam zich vandaag naar het gebied. Ter Steege wil de appartementen eind dit jaar en begin volgend jaar opleveren. Volgens projectleider Tijhof is het temeer een heuglijke dag omdat zo'n drie jaar geleden (6 maart 2015) de bouw van de eerste woningen op Indië startte en er nu 150 staan. De tweede fase breekt nu aan, namelijk westwaarts, daar waar dus binnenkort een begin met de afbraak van de achenebbisj wordt gemaakt door de Rijssense Gebouwen Sloperij.