Afbeelding
Foto: Hans Vissers

De afbladdering van de beschaving bij de 'God van de Slachting' in toneelvoorstelling van Het Volk in Hof 88

ALMELO - De acteurs Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver maken, met Toneelgroep Het Volk, al ruim veertig jaar vitaal kwaliteitstoneel en staan te boek als een monument binnen het huidige theaterlandschap. Ze spelen zaterdag vanaf kwart over acht met Minke en Karlijn Kruijver het toneelstuk De God van de Slachting in Hof 88. Het gaat over hoe het vernis van de beschaving om het minste of geringste kan afbladderen.

In de nieuwe voorstelling komen twee echtparen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft 'gewapend' met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen. Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden - en vooral woordkeuzes - de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft. Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt De God van de Slachting van de Franse schrijfster Yasmina Reza in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren.

Het stuk is over de gehele wereld op vele theatervloeren met succes gespeeld en door de cineast Roman Polanski als Carnage verfilmd. Jodie Foster en Kate Winslet werden voor hun hoofdrollen genomineerd voor de Golden Globe voor beste actrice in een komedie of musical. Ze kregen die prijzen niet. Andere prijzen werden wél toegekend, zoals de César voor beste aangepaste scenario.