Arco Hofland (burgemeester Rijssen-Holten
Arco Hofland (burgemeester Rijssen-Holten Foto: PR Rijssen-Holten

Kritiek op Agenda voor Twente biedt nieuwe kansen voor wederopstanding van de Gemeentekring Almelo

ALMELO – Terwijl de gemeenteraad van Almelo aanstalten maakt zich uit de Agenda voor Twente los te wrikken, spreekt het college van burgemeester en wethouders informeel al over een nieuwe vorm van samenwerking in West-Twente; een soort Gemeentekring Almelo 2.0.

De gemeente Rijssen-Holten, die onlangs al uit het investeringsprogramma Agenda voor Twente stapte, voelt daar wel voor, blijkens de reactie van burgemeester Hofland daar.

Zoals bekend twijfelen ook Hellendoorn en Twenterand over toetreding tot de Agenda van Twente, want het zou te log, te duur en te veel gericht op Enschede zijn.

Van de voormalige Gemeentekring Almelo, die in de jaren zeventig en tachtig sociaal-economisch zeer succesvol was, doet de gemeente Wierden niet mee wat mede komt door burgemeester Robben één van de geestelijke vaders is van van het huidige Twentse construct (commissie Robben!) en dat in de raad van Wierden te vuur en te zwaard verdedigt en van een meegaande gemeenteraad weinig tot niets te vrezen heeft.

Ook de gemeente Tubbergen doet vooralsnog niet mee, want is bestuurlijk verbonden met en gebonden aan Dinkelland.

Daar staat tegenover dat de gemeenteraad van Hof van Twente wél zeer kritisch is op de Agenda voor Twente en de wijze waarop met name Enschede, met name burgemeester Van Veldhuizen, die ook regiovoorzitter is, daar zijn slikken of stikken-stempel op drukt. Hof van Twente werkt al vaker samen met Almelo (bij de inkoop op het gebied van de zorg bijvoorbeeld).