Aristos Kwartet
Aristos Kwartet Foto: Remco Pronk

Hildegard von Bingen nog steeds actueel, nu in Hof 88

ALMELO – Uitgaande van de Stichting Kamermuziek Almelo) klinkt volgende week donderdag 8 maart (internationale vrouwendag) muziek van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen in de Kapelzaal van Theater Hof 88 in Almelo. Dat gebeurt tijdens een concert van het Artistos Kwartet, dat om kwat over acht een aanvang neemt.

Het Aristos Kwartet is een strijkkwartet dat in 2008 werd opgericht en naam verwierf. Drie jaar geleden studeerde het kwartet als eerste kwartet van Nederland af als Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de Nederlands StrijkKwartet Academie en het conservatorium van Amsterdam.

Festivals

Het kwartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Niet alleen in het strijkkwartetrepertoire, ook met onder meer operazangeres Tania Kross, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en artiesten als Frans Douwe Slot, Paul de Leeuw en Ellen ten Damme. Voorts werkte het Aristos Kwartet samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten en musiceert het viertal op festivals als Festival Classique, het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (Roemenië) en het Edinburgh Festival (Schotland). Het viertal krijgt overal aanhoudende aplausorkanen, juichende recensies en bijgevolg volle zalen.

Internationaaal

De muzikanten van het Aristos Kwartet komen uit Nederland, Frankrijk en Oezbekistan. Het zijn Evelien Jaspers & Dmitri Ivanov, viool, Sylvain Dessane, altviool en Otto Bakker, cello. Ze zijn internationaal en zo klinken ze ook.


Hildegard von Bingen


Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag heeft het Aristos Kwartet voor het concert in Hof 88 een interessant en toepasselijk programma samengesteld met bijna uitsluitend composities van vrouwelijke componisten. Geopend wordt met een werkje van de oudste vrouwelijke componist die we kennen: Hildegard von Bingen. Deze vroeg-middeleeuwse vrouw (1098-1179) kwam ter wereld in een adellijk gezin, maar ter educatie werd ze naar een nonnenklooster gestuurd, leerde Latijn en werd gegrepen door de schone kunsten (artes liberales), ook relatie met de Bijbel, inzonderheid de Psalmen.

God en de Wereld

Ze werd mystica, wetenschapper, abdis, schrijver én componist - een godvruchtige vrouw van de wereld. Haar muziek is ongewoon als zij zelf, toen, nu en straks, waarbij het Aristos Kwartet kiest voor O Virtus Sapientiae, mooi toch, jawel mevrouw, ook voor u, meneer.

Brahms enige man

Het programma in de Kapelzaal van Hof 88 vermeldt verder nog strijkkwartetten van Henriëtte Bosmans. Fanny Mendelssohn, Clara Schumann e - de enige mannelijke toondichter - Johannes Brahms, van wie het feminien getoonzette eerste strijkkwartet op de rol staat. Hof 88 spant weer een kroon dankzij de Stichting Kamermuziek Almelo.