Jaap en Faith de Vries
Jaap en Faith de Vries Foto: PR Bibliotheek

Jaap en Faith de Vries over de Passie van Bach in Bieb

ALMELO - Jaarlijks wordt de Matthäus Passion met Pasen opgevoerd, beroemd is de uitvoering in Naarden, maar ook in Twente zijn uitvoeringen.

De musicus én muziekdocent Jaap de Vries hoorde op vijftienjarige leeftijd, in de jaren der ontvankelijkheid en menigvuldige openbaringen, voor het eerst het door Johan Sebastian Bach gecomponeerde lijdensverhaal en werd direct gegrepen. Nog steeds ontroeren de muziek én het verhaal hem en echtgenote Faith. Ze geven volgende week donderdag in theater De Evenaar, boven de Bibliotheek Almelo, een lezing mét muziek over het monumentale werk van Bach.

Aan de hand van geluidsfragmenten, foto's en illustraties voeren Jaap en Faith de Vries de toehoorders mee door de inhoudelijk en artistiek ongelooflijke wereld waarin het geloof tóch een prominente rol speelt.

De in 1943 geboren Jaap de Vries volgde de vakopleiding conservatorium in Enschede en Groningen met als specialisatie schoolmuziek en trompet. Hij raakte on Groningen betrokken bij de uitvoering van de Matthäus Passion. Vanaf de jaren zeventig werkte hij als vakdocent muziek aan de school voor voortgezet onderwijs Het Noordik in Almelo, toen nog gewoon het Christelijk Lyceum, gaf trompetles aan de Muziekschool in Almelo en speelde in het Twentse Kamerorkest in Enschede. Daarnaast dirigeerde hij enkele koren in de regio. De lezing van woord en toon in de Bieb over de passie van Bach en die van de echtelieden De Vries begint volgende week donderdag om half acht.

Twee uitvoeringen

Uitgaande van de Stichting Twentse Matthäus Passion staan deze maaand in de aanloop naar Pasen weer twee uitvoeringen op de rol: 23 maart in de Plechelmusbasiliek Oldenzaal en 25 maart in het Muziekcentrum Enschede. De uitvoering ligt bij het Orkest van het Oosten en de koren Consensus Vocalis en Stadsjongenskoor Oldenzaal. De solisten van dienst zijn Gudrun Sidonie Otto, Margriet van Reisen, Tyler Duncan, Clemens Löschmann, Andreas Post en Frans Fiselier. De algene artistieke leiding heft dirigent Klaas Stok.