Afbeelding
Foto: archief

Erasmus in Almelo wint Award Brandveiligheid Regio Twente

ALMELO – Het team van vier leerlingen van de school voor voortgezet onderwijs Het Erasmus in Almelo die een eerste prijs wonnen voor hun idee voor scgoorsteenbrandpreventie. Ze bedachten een Schoorsteen Diagnose Systeem en dat leverde hen de Twentse Technasium Award Brandveiligheid 2018 op.

Door gebruik te maken van sensoren in en rondom het schoorsteenkanaal worden de temperatuur, zuurstof, vochtigheid en de dikte van het creosoot gemeten. Op een mobiel device (app) worden de waarden gemonitord. Bij afwijkende waarden gaat het systeem in alarm. De Brandweer Twente, die eerder een workshop voor leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs hield en daar de wedstrijd aan verbond, heeft laten weten onder de indruk te zijn van dit idee en te gaan bekijken hoe het verder kan worden ontwikkeld.

De tweede prijs ging naar het Thorbecke College uit Zwolle en de derde naar het Bonhoeffer College uit Enschede. De prijs die de winnaars hebben ontvangen, bestaat uit een Brandweer Twente Award en een Belevingsdag bij Brandweer Twente: een ochtend meelopen bij de brandweer en een middag beleven op de Twente Safety Campus. Judith Vennegoor, teamleider Brandveilig Leven en juryvoorzitter, was enthousiast: 'We hebben vandaag tien groepen leerlingen mogen ontvangen, die met veel enthousiasme en overtuiging hun advies presenteerden.'