Shutterstock
Shutterstock Foto:

RSI nog groot risico voor Twentse kantoorwerkers

TWENTE - De laatste dag van februari staat in het teken van bewustzijn over RSI. RSI kan zich bij mensen ontwikkelen die continu repetitieve handelingen verrichten.

Wat is RSI eigenlijk precies? Het is een overkoepelende term voor allerlei werkgerelateerde spier- en skeletaandoeningen. Veel mensen kennen de term 'muisarm' wel. Vooral de gebieden rond de nek, schouders, rug, armen en handen zijn gevoelig voor RSI-ontwikkeling bij een verkeerde werkhouding of repetitief werk. De gevolgen van RSi kunnen verstrekkend zijn en kan, als het onbehandeld blijft, ons hele leven gaan beheersen. Veel mensen met beginnende RSI merken dat zij bepaalde spieren of gewrichten minder goed kunnen gebruiken; deze tekenen dienen altijd serieus genomen te worden. Een arts kan bepalen of RSI zich aan het ontwikkelen is en zonodig een plan maken voor een ergonomischer werksituatie. Veel leed kan zo voorkomen worden.

Veel klachten
In Nederland gaan jaarlijks 340.000 tot 675.000 mensen met RSI klachten naar de dokter. Verder wordt het percentage werknemers met RSI-klachten geschat op 26 procent. De kosten van behandeling van RSI-klachten zijn jaarlijks rond de twee miljard Euro. Opvallend is dat RSI bij jongere leeftijdscategorieën vaker voorkomt. Dit komt waarschijnlijk doordat jongeren vaker zittend hun werk doen. Veel zitten is een risicofactor voor RSI. Andere risicofactoren zijn langer dan 4 uur repeterende bewegingen maken, weinig tijd voor pauzes of een verkeerde houding tijdens het werken. Bij RSI is het duidelijk dat voorkomen beter dan genezen is.

Preventie
Er zijn verschillende eenvoudig toe te passen methoden om de kans op RSI te verminderen: Zorg voor een rechte rug tijdens het werken, neem genoeg pauzes en sta regelmatig op bijvoorbeeld een kop koffie te halen. Ook het trainen van de spieren door sport is een goed middel om RSI te voorkomen.