Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Binnenstad of Boulevard, dat is de prangende kwestie in Almelo

ALMELO – Het plan voor een grootschalige uitbreiding en vernieuwing van de zieltogende Woonboulevard aan de Weezebeeksingel bij het stadion van Heracles valt slecht bij ondernemers in de Almelose binnenstad en een fiks deel van de gemeenteraad van Almelo.

De vrees, door externe deskundigen gedeeld, bestaat dat de zogenoemde Lifestyle Boulevard ten koste zal gaan van de aantrekkingskracht en dus de levensvatbaatheid van het centrum van Almelo. Dat wreekt zich met name, zo betogen voorzitter Van Woudenbergh van de centrumondernemers en binnenstadspromotor Blaauw, als 'stevige winkels' zoals Action en Decathlon buiten de stad komen, terwijl ze zich ook in de stad zouden kunnen vestigen, zowel qua handelswaar als qua vloeroppervlak.

De initiatiefnemers van de tot Lifestyle Boulevard gepromoveerde Woonboulevard (ooit trouwens begonnen als Meubelboulevard) zijn de investeerders Maassen van den Brink uit Hertme, Scholten uit Saasveld en Koenders uit Losser die hun slag willen slaan, daar ook geld voor willen uittrekken en er grote mogelijkheden toe zien. De vrees dat dit ten koste gaat van het stadscentrum van Almelo, waar vooral de gemeente (en de provincie), de woningstichting Beter Wonen en ondernemers fors investeren, noemen de investeerders ongegrond. Grote ketens als Action (met een XL-filiaal), Decathlon (ook in Enschede, maar daar in de binnenstad) en zaken als MediaMarkt en Coolblue zouden juist veel mensen trekken die daarná nog naar de binnenstad gaan – de combinatie van runshopping en funshopping. Er zou een 'pendeldienst' kunnen worden opgezet om dit te bevorderen.

Ook zeggen de investeerders dat ze een bijdrage gaan leveren aan de doelstellingen van duurzaamheid door bij de nieuwbouw/ombouw grootschalig gebruik te maken van zonnepanelen.