Afbeelding
Foto: Sanne Helgenberger

Helmert Woudenberg nu als Mozes naar Almelo; man van God in Hof 88

ALMELO – Hij is een verhalenverteller pur sang, altijd verhalen over historische figuren, maar nooit een verhaal zonder relevantie voor hier en nu. De vijftiende solovoorstelling van Helmert Woudenberg gaat over Mozes en is volgende week donderdag, op de eerste dag van maart te zien in Hof 88, vanaf kwart over acht.

Eerder zette hij onder meer Hitler, Waterman, Mansholt en Fortuin (toen het licht uitviel in de Twentse Schouwburg) in een monoloog op het toneel, en zijn grootvader die in de oorlog met de Duitsers verkeerde. Met zijn voorstelling Mozes komt hij uit bij Mozes, die na influistering door God besloot met zijn volk Egypte te ontvluchten op zoek naar het land van Abraham die er kwam en Jozef die het verliet. Mozes op zij beurt is natuurlijk een voorloper van David en Jezus. Overigens kroop Woudenberg al eens in de hoofd, huid en hersens van Jezus.

Paralellen met actualiteit

Woudenberg zal ook in Mozes weer parallellen trekken met de actualiteit. Hij was een volksleider en godsdienaar, een man met rafelranden en idealen, zowel bruusk als introvert maar voor iemand die voor zijn mensen een vruchtbaar land wilde. De parallel met de door nood gedreven volksverhuizingen die vandaag de dag plaatsvinden ligt voor de hand, en dat in het perspectief van het Bijbelse verhaal. Hoe is het om huis en haard te moeten verlaten, een onzekere toekomst tegemoet? In veel opzichten een verhaal van alle tijden, van honger en water, van blasfemie en devotie, van tien geboden en twaalf ambachten, van Zippora en Jozua.

Het oude en het nieuwe

In de voorstelling zegt hij: 'Ik ben al niet meer wie ik was, maar ook nog lang niet wie ik worden moet. Ik ben noch de één noch de ander. Hoe verschrikkelijk het ook was, ik blijf neigen naar het oude, en schrik, hoezeer ik er ook naar verlang, voor het nieuwe terug.'

Een aanrader. deze vijftiende voorstelling van een man met een missie.