pand aan Hofkampstraat/Hanzelaan
pand aan Hofkampstraat/Hanzelaan Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Beschermd Wonen nu ook in voormalige panden Dimence

ALMELO – Er komen in Almelo steeds meer panden op de markt die een bestemming krijgen als beschermde woonvorm. Er is vraag naar en het blijkt voor ondernemers/investeerders zeer lucratief.

Zo komt op de hoek van de Hofkampstraat en de Hanzelaan een vorm van beschermd wonen. In het voormalige pand van Dimence (voorheen de Riagg) wil de zorgorganisatie De Weerde, gevestigd aan het 'zorgstraatje' Vossenbrink te Delden, woonbegeleiding gaan bieden aan 'mensen met een psychische kwetsbaarheid'. Ook de voormalige vestiging van Dimence aan de Boddenstraat is hiervoor in beeld.

Onlangs meldde deze krant al dat het pand van de voormalige Dansschool Veenstra eveneens zal worden omgeturnd tot wooneenheden met permanente woonbegeleiding en zelfstandigheidstraining. Na de concentratie van alle vestigingen van Dimence in het nieuwe gebouw Westerdok aan de Haven NZ besloot deze instelling voor geestelijke gezondheidszorg al haar vestigingen in de stad in de etalage te zetten.

Omwonenden van het gebouw op de hoek Hofkampstraat/Hanzelaan zijn geïnformeerd over een verbouwing tot 24 appartementen waar mensen beschermd kunnen wonen. Er zullen 24 uur per etmaal professionele hulpverleners zijn. Met de verbouwing wordt, zo schrijft De Weerde in een brief aan de bewoners van de Hofkamp-buurt, volgende maand al begonnen. De Weerde is een zorginstelling, maar wordt vastgoed-gedreven aangestuurd. Een groep investeerders/bouwbedrijven neemt het voortouw en verhuurt aan een geselecteerde contract-instelling. De gemeente betaalt per bewoner een bedrag. Met ingang van dit jaar is het tarief Ondersteuning Zelfstandig Leven verhoogd tot 22.930 euro, wat al naar gelang de intensiteit kan oplopen tot 27.990 euro; de toeslag scheiden wonen-zorg bedraagt nog'es 5.000 euro.