Mozaïek glazenier Jan Schoenaker bij Bouwmensen kan worden behouden

ALMELO – Het mozaïek van wijlen Jan Schoenaker in het pand van Bouwmensen Twente (voorheen VVBA) aan de Veldkampsweg blijft behouden.

Schoenaker was in binnen- en buitenland beroemd om zijn prachtige kunstwerken. Vooral als glazenier heeft hij zijn sporen verdiend. De kunstenaar ontving kort voor zijn overlijden in 2016 de Cultuurprijs van Overijssel. Een prijs die onder andere ook aan Herman Finkers en Daniel Lohues is toegekend.

Sint Maarten

Henk ter Horst, oud-aannemer en nog nauw verbonden met Bouwmensen, trok zich het lot van het kunstwerk erg aan. Door uitbreiding van het pand van Bouwmensen aan de Veldkampsweg was er namelijk geen plaats meer. Ter Horst deed een oproep aan alle Almeloërs om goed rond te kijken of ze ergens een plek wisten voor dit fraaie kunstwerk met de beeltenis van Sint Maarten erop die aan een bedelaar de helft van zijn kleed geeft. Een zinnenprikkelend staaltje artistiek ambachtswerk.

Kenmerkend

Die nieuwe bestemming is gevonden doordat directeur Robert Herman van Bouwmenseb de plannen voor de verbouwing zó heeft aangepast dat er plek ontstaat om het voor de Twentse kunst en het oeuvre van Schoenaker kenmerkende mozaïek te behouden, in het gebouw en de stad waarvoor de Oldenzaalse glazenier het maakte.