Erepenning Broekhuis bij 150 jaar in boeken

ALMELO/HENGELO - Tijdens het eeuwfeest van Boekhandel Broekhuis in de Schouwburg Hengelo werd huidig directeur-eigenaar Schafrat hedenavond vanwege het stadsbestuur verrast met een zilveren erepenning.

De burgemeesters van de vestigingssteden Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal ontvingen 'eerste exemplaren' van het jubileumboek met de titel Een zaak van evenwicht.

De boekhandel in Hengelo werd in 1868 gesticht en beleefde de opkomst van het boek als gemeengoed. Het was echter na een overname de tweede generatie Van der Maar die in de tweede helft het Twentse imperium opbouwde. Gerard van der Maar nam ook de roemruchte boekhandel Hilarius aan de Hofstraat in Almelo over van het echtpaar Hauwert. Het is een parel, maar Cees Hauwert (een heer die alles wist van boeken, schrijvers en oeuvres en elke klant een passend advies had omdat hij wist wat ze eerder kochten) wordt door menigeen node gemist.

Na het overlijden van de entrepreneurVan der Maar in 2007 was het uiteindelijk boekenondernemer Kees Schafrat die in beeld kwam. Hij zag als zakenman met kiene blik brood in de Twentse boekhandelketen van naam en faam, waarmee hij de afgelopen jaren alles behalve op de koffie is gekomen.