ondertekening intentieverklaring
ondertekening intentieverklaring Foto: PR

Miljoenen voor het agrarisch waterbeheer, projecten nodig

ALMELO/BORNERBROEK – Er komt via subsidies 2,8 miljoen euro extra beschikbaar voor projecten om het agrarisch waterbeheer op het boerenerf te verbeteren. Het gaat om extra geld bovenop het geld dat via het Europese programma van plattelandsontwikkeling beschikbaar is.

Met de investering moet op termijn de waterkwaliteit verder verbeteren, zodat die gaat voldoen aan de Europees afgesproken standaarden. De provincie Overijssel, de landbouworganisatie LTO-Noord en de waterschappen Vechtstromen, Drents Overijsselse Delta en Rijn en IJssel) en LTO-Noord ondertekenden het bestuursakkoord over aanvullende financiering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer in Overijssel.

'Door deze samenwerking wordt de waterkwaliteit in Overijsselse rivieren, beken en sloten verbeterd',laat het dagelijks bestuurslid Aarnink van waterschap Vechtstromen in een persbericht optekenen. 'Dat vinden we belangrijk en dat onderschrijven we met dit bestuursakkoord en onze andere initiatieven voor waterbeheer zoals Landbouw op Peil.

Boeren kunnen met financiële prikkels bijdragen aan de waterkwaliteit door bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Ook kunnen ze maatregelen nemen de erfafspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Zo vermindert de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater.