Afbeelding
Foto:

Forse kritiek op (gebrek aan) beleid huishoudelijke hulp toelage; raad hekelt tekortschietend onderzoeksrapport

ALMELO – De gemeenteraad heeft flinke kritiek op de wijze van toekenning van vouchers door de gemeente voor huishoudelijke hulp ter ondersteuning van mantelzorgers.

Naar de mening van veel fracties is de behoefte bij mensen aan hulp groter dan er geld is voor vouchers/dienstencheques. De gemeente heeft er nu 120.000 euro voor op de plank. Dat moet volgens wethouder Van Wijk toereikend zijn. 'Voldoende om dit jaar goed met elkaar door te komen, ruimschoots genoeg om iedereen te bedienen.' De wethouder baseert zich mede opeen onderzoek van Arcon waarmee veel raadsfracties de vloer aanvegen. Van Wijk vindt dat het onderzoek, dat 12.000 euro kostte, voldoende 'basismateriaal' heeft opgeleverd. Volgens veel raadsfracties, onder wie het CDA bij monde van woordvoerder Van Mierlo, is het evenwel 'niet representatief', voorman Wiertz van D66 noemt de procedure 'onzorgvuldig' en zegsman Akse van de SP spreekt zelfs over 'een voorstel dat aan alle kanten rammelt'.

Zorg óver organisaties

De raad maakt zich ook zorgen over de rol van de professionele zorgorganisaties, die weinig en ook nog diffuus inzicht bieden in hun belangen, diensten en rekeningen. Ze kunnen in de woorden van het raadslid Bolhuis 'losgaan op de facturatie'.

Inkoop/resultaat

Met de gemeente Hof van Twente ondertekent Almelo overigens niet een Twents voorstel voor de inkoop van jeugdzorg en maatwerkvoorzieningen voor inwoners die afhankelijk zijn van een vorm van ondersteuning. Almelo wil namelijk niet per opdracht betalen, maar organisaties afrekenen op resultaat.