Gemeentekring

Ooit was de Gemeentekring Almelo hét voorbeeld van gemeentelijk samenwerking. De kring bestond naast centrumgemeente Almelo westwaarts uit de kransgemeenten Wierden, Hellendoorn en Rijssen, oostwaarts Tubbergen en noordwaarts Vriezenveen en Den Ham.

De basis van het succes was de erkenning van de eigenheid van elke gemeente, het gebrek aan onderlinge concurrentie en het besef van (het belang van) gezamenlijke kracht. Ook de steden Enschede en Hengelo hadden elk een samenwerkingsverband, maar niet zo succesvol als de Gemeentekring Almelo, want minder een natuurlijke eenheid. Behalve aan het volstrekte gebrek aan naijver en de sterke betrokkenheid op elkaar had het succes zoals bijna altijd te maken met personen.

In dat verband moet om te beginnen toenmalig burgemeester Frits Schneiders worden genoemd. Hij was een verbindende schakel en smedende kracht met christelijk-historische wortels. Ook kan de betekenis van topambtenaar Ab Gietelink moeilijk worden overschat. Hij bemoeide zich met belangwekkende infrastructurele werken, zoals de A35/A1, inclusief de Kardinaalshoed, maar bovenal met economische zaken, waaronder het aantrekken van bedrijven, ten voordele van Almelo én van de omliggende dorpen, onder meer op het daarvoor aangelegde Bedrijventerrein Twente, centraal in de Gemeentekring Almelo, met voorzieningen die voor de jaren tachtig van de vorige eeuw uniek waren, zoals verbindingen over de weg en het water én een spoorlijn op het park.

Heden ten dage is de Agenda voor Twente heilig, maar het ontbreekt in de regio helaas aan onderling vertrouwen en aan tenminste één krachtige burgemeester die de boel bij mekaar kan houden, die kan geven en nemen.

Misschien zal hij er ooit toe in staat zijn, maar nu is burgemeester Gerritsen van Almelo nog niet bij machte de Twentse eenheid te redden. Almelo zit op zwart zaad en wil daarom niet meedoen aan de Agenda voor Twente. Bovendien wantrouwt Almelo vooral Enschede, deels uit jaloezie en deels terecht. Almelo heeft in het eerste decennium van deze eeuw zichzelf afgebroken. Dat kan worden hersteld, want op de keper beschouwd is Almelo het centrum van Twente. Dáár moet Gerritsen mee aan de slag. Hij praat daar al over met collegae in de vroegere Gemeentekring. In het sterke en trotse Rijssen-Holten en in Hellendoorn zijn ze er ontvankelijk voor, in Wierden (waar de in Enter geboren Gerritsen nog een poos wethouderde en De Passie bracht waar zijn kinderen nu de vruchten van plukken), met Twenterand valt ook goed te praten en Tubbergen knoopt zich echt niet op aan Dinkelland.

Misschien moet Gerritsen ter inspiratie eens op bezoek bij Schneiders op de begraafplaats aan de Wierdensestraat.En daarna kan hij op de koffie bij Ab Gietelink, die nog leeft en waardevolle verhalen heeft te vertellen.

Scipio