Huwelijk

De gemeenteraad van Almelo heeft voorkómen dat Centrum Almelo Actief (CAA) en de Stichting Almelo Promotie (SAP) worden gedwongen om in het huwelijksbootje te stappen. Het enige argument dat wethouder Langius wist aan te voeren was van administratieve aard. Misschien had hij meer motieven, maar die voerde hij dan om hem moverende redenen niet aan.

CAA Is een club die voor reuring en vertier zorgt in de binnenstad en daartoe periodiek activiteiten organiseert. De bedoeling is natuurlijk volk naar het stadscentrum te krijgen; massa is kassa. CAA wil van de ondernemers/winkeliers geld ontvangen om een en ander mogelijk te maken. Om ook de freeriders (ketenbedrijven die normaal nergens voor willen betalen, alleen maar willen meeliften) te verplichten een bijdrage te schokken is gekozen voor de generieke maatregel van de reclamebelasting om het geld te innen. Dat moet via de gemeente Almelo, die het geld weer overmaakt aan CAA. En ja, dat is een administratieve handeling, zij het vermoedelijk een druk op de knop.

Langius wil wél aan de knoppen draaien, maar drukt er ze liever niet op; hij wil de opbrengst van de reclamebelasting van 115.000 euro niet meer naar CAA overmaken, maar naar SAP, want die club krijgt 650.00 euro. Door nu CCA te laten fuseren met SAP wordt één administratieve handeling bespaard en kan 765.000 op de rekening van SAP worden gestort. Waarom? SAP moet dan 115.000 euro aanwenden voor de activiteiten van CAA. Het is volstrekte flauwekul. CAA noch SAP ziet het zitten De gemeenteraad steekt er dan ook een stokje voor . De voorzitters Van Schilt van SAP en Van Woudenbergh van CAA merkten in een politiek beraad op dat wat hen betreft een samengaan/fusie overbodig is, want niks toevoegt of verbetert. Er zou namelijk geen enkel probleem mee worden opgelost, maar integendeel wél problemen mee worden gecreëerd.

Langius bleef erbij dat beide 'belangrijke stakeholders in de binnenstad' moesten worden gedwongen tot een juridische eenwording. In navolging van SAP en CAA lieten zo ongeveer alle politiek partijen in de gemeenteraad weten er geen heil in te zien. Alleen de VVD liet, bij monde van fractievoorzitter Pouwels, weten het idee van een fusie wel te zien zitten, omdat Almelo nu volgens hem dingen mist, zonder aan te geven wát dan precies. Maar ja, Pouwels is een geharnast tegenstander van Van Woudenbergh (zijn voorganger als VVD-leider en wél wethouder) en bovendien volgens zichzelf de enige politicus die weet wat goed is voor het Centrum, de rest van de Stad en eigenlijk de hele Wereld, vooral Oost. Misschien wilde Pouwels dus gewoon Van Woudenbergh diens speeltje afpakken. Want de kans zou natuurlijk bestaan dat het college de subsidie van SAP ooit zou verminderen, met pakweg 115.000 euro.

Veel kenners willen niks weten van verloving, ondertrouw of huwelijk van SAP en CAA. Ondertussen lijkt Langius behoed voor een misstap/zonde, want een wethouder van notabene de ChristenUnie die voor uithuwelijken is…

Scipio