Afbeelding
Foto: archief

Afbouw van Soweco; vastgoed is al te koop

ALMELO - De gemeente Almelo en de omliggende gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden hebben besloten de sociale werkvoorziening in zijn huidige vorm ontmantelen.

De gemeenschappelijke regeling van de zes gemeenten wordt geleidelijk aan ontbonden. Er blijft dan een bedrijf over dat als 'maatschappelijke onderneming' in principe op eigen benen moet staan, omziet naar de huidige medewerkers en 'andere kwetsbare doelgroepen' wil binden, zij het in een meer commerciële setting, zoals via detachering.

In zijn huidige vorm is Soweco, door bestuurlijke en bedrijfsmatige keuzes én teruglopende rijksbudgetten, een financieel blok op het zere been van de gemeenten.

De zogenoemde deconsolidatie zou de bezittingen en onderlinge verhoudingen transparant maken, met de mogelijkheid bedrijfsmatiger te werken. De bedoeling is zoals eerder gemeld al het vastgoed af te stoten, waarmeee de gemeenten al hebben ingestemd.

Er wordt een projecteider/kwartiermaker aangesteld die de omvorming van Soweco moet begeleiden, waarvoor enige jaren de tijd zal worden genomen.