Ozon, Rawie en Ten Berge op een dichterlijk rijtje
Ozon, Rawie en Ten Berge op een dichterlijk rijtje Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Herrijzenis Stichting Literaire Activiteiten Almelo dankzij stadse boek- en leesdienaar annex comebackkid Jan Krol

ALMELO – Met een zeer succesvolle kick-off is de Stichting Literaire Activiteiten Almelo weer leven ingeblazen. Volgens voorzitter Jan Krol was het een wonderschoon succes, zowel inhoudelijk als qua belangstelling.

Krol is voormalig directeur van de Bibliotheek Almelo waarvoor hij nieuwbouw realiseerde waarin hij een scala aan activiteiten op touw zette, van debatten en lezingen tot keerkringen weerlichten, en natuurlijk literaire salons. Van dat alles is weinig over. Ook daarom houdt de Stichting Literaire Activiteiten Almelo haar activiteiten nu elders in de stad, met het Huis van Katoen en Nu als epicentrum. Eens per maand, meestal de tweede zondagmiddag, is er een wat Krol noemt lees- en boekencircus. Hij wil de stad en de noemklatoera van profeten en proleten nog één keer van katoen (en nu) geven. In het belang van de stad, de cultuur en de letteren.

Vuurdoop

Afgelopen weekend was de vuurdoop, met zaterdagmiddag een wandeling langs de muurgedichten in de binnenstad en zaterdagavond een gevarieerde manifestatie der muzen in Paco Plumtrek. Zondag greep een poëziemiddag plaats met diverse dichters in het Huis van Katoen en Nu, met uit de poëtische eredivisie H.C. ten Berge en Jean Pierre Rawie, plus de van het destijds mede door Krol aangerichte kroegenpoëziefestival in Almelo bekende Diana Ozon en de stedelijke toondichters Hanneke van Schooten en Willem van Dooren.