Vincent Vemeij in de wedstrijd tegen PSV
Vincent Vemeij in de wedstrijd tegen PSV Foto: Twentesport

Heracles moet winnen in en van Groningen

ALMELO – Heracles moet dit weekend punten pakken, liefst drie, maar mag sowieso niet verliezen. Dit zal zaterdag in en tegen Groningen moeten gebeuren. Een nederlaag betekent dat de Almeloërs gevaarlijk afzakken. In elk geval Groningen gaat dan over Heracles heen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bovendien: het verschiil met FC Twente is zes punten, wat meer lijkt dan het is.

Heracles verloor afgelopen week in eigen stadion en in de laatste seconde van de blessuretijd met 1-2 van door een killing goal van Luuk de Jong.

In de eerste helft was PSV de bovenliggende ploeg, maar de uitblinkende keeper Bram Castro van Heracles (ook de nieuwe aanvoerder na het vertrek deze week van Joey Pelupessy) hield zijn doel lange tijd schoon en af en toe brak Heracles in de omschakeling gevaarlijk uit. In het tweede bedrijf toonde de thuisploeg – ook vanwege de tussenstand van 1-0 – meer lef in aanvallend opzicht, met veel korte combinaties in kleine ruimtes. Er was dreiging van bazookaschutter Kristoffer Peterson, dartelkoning Brahim Darri en de weer gevaarlijke combiman Jamiro Monteira. Hoewel ook PSV kansen kreeg, mede door de drang naar voren bij Heracles, hing de gelijkmaker in de lucht. Die kwam er toen de gastheren terecht een strafschop kregen na het in de zestien vloeren van Darri. Jeff Hardeveld bleef koelbloedig en liet zich niet van de wijs brengen door PSV-goalie Jeroen Zoet: 1-1.

Dat leek dus de eindstand te worden. Om nog iets te forceren voor Heracles bracht trainer John Stegeman de supersub Paul Gladon, die eerder als late joker voor de volle winst zorgde. Hij werd niet naast spits Vincent Vermeij gezet, want die moest voor hem plaatsmaken. In plaats van de overwinning te binnen te slepen leidde balcontact van Gladon tot de zege voor PSV. Gladon sukkelde wat toen hij de bal bij de middenlijn kreeg, waardoor de gasten nog een aanval kregen, afgerond met die intikker van De Jong, voor wie het zijn honderdste goal was.

De vechtlust en het vertrouwen moeten worden meegenomen naar Groningen, waar Mike te Wierik uit Hengevelde, vorig seizoen nog Heraclied, sterkhouder is in de verdediging. Vorig seizoen bleef het 0-0 in Groningen. Het was de eerste hele wedstrijd van Brandley Kuwas. Dat kan, na een absentie van Kuwas, zaterdag zomaar weer zo zijn.