Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Oma Annie's grote trots

Annie was een trotse oma van elf kleinkinderen, die in leeftijd varieerden van peuter tot puber. Op allemaal was ze even trots. Ze paste op de kleintjes en las urenlang geduldig voor. Met de oudere kinderen ging ze de stad in en luisterde naar hun verhalen over school, vriendjes en uitgaan.

Elke dag was er wel een kleinkind op bezoek. Toen ik met hun ouders de uitvaart van Annie ging bespreken, was er één ding duidelijk: de kleinkinderen zouden een belangrijke rol spelen tijdens de uitvaart. Hoe jong ze ook zijn: kinderen kunnen op elke leeftijd bijdragen aan het afscheid, als ze dat tenminste zelf willen. Het is altijd ontroerend om de kleintjes bezig te zien met tekeningen die ze aan opa of oma mee willen geven. Sommigen beschilderen met zijn allen de kist, zingen een liedje of draaien de rollen om. Ze lezen hun grootouder dan voor terwijl die in de kist ligt. Op die manier raken ze op hun eigen manier vertrouwd met de dood. Ze geven zelf wel aan als ze er even geen zin meer in hebben en liever iets anders gaan doen.

Annie's kleinkinderen hadden zich ook goed voorbereid. Op de dag van de uitvaart rijd ik samen met de chauffeur de oprijlaan van het crematorium op. Daar laat ik de chauffeur even stil staan, zodat de kleinkinderen vanuit de auto's achter ons bij de rouwauto kunnen gaan staan. Samen met hen loop ik voor de auto uit. De kleinsten geven me een hand. Samen brengen we vervolgens oma naar binnen.

De allerjongste loopt met een bloemstukje voorop dat ze zelf heeft gemaakt. Haar ogen glimmen van trots. Binnen zetten we elf kaarsjes rond de kist. Voor ieder kleinkind een andere kleur. Elk kind vertelt de aanwezigen over zijn of haar mooiste herinnering aan oma Annie. Over de knutselmiddagen, samen tv kijken, gezellig ontbijten op bed en dingen doen die bij papa en mama niet mogen. Daarna steken we het kaarsje aan. Totdat er elf kaarsjes branden. Wat zou Annie ook nu trots op ze zijn geweest...

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.