Intensieve Zwemhouderij

In de verkiezingstijd gaat het, ook in Almelo, over heel weinig dat kan beklijven. Er zal 22 maart weinig van over zijn. Dat ligt ook aan de verkiezingsdebatten, bijeenkomsten op het niveau van het juffersblad, met jingles, polonaises, roffels en andere 'muziekjes tussen de blokjes'.

In een aantal debatten ging het over de vraag wat te doen met het zwembad Het Sportpark aan de Sluiskade. Daar moet iets mee gebeuren. Het dateert van bijna zestig jaar geleden. Nu was 1959 een prima bouwjaar en in de tussentijd is er wel met enige regelmaat wat verspijkerd, geschoven en gemoderniseerd, maar in het kader van het aloude geloof in voortdurend onderhoud en op basis van het nieuwe evangelie van de verduurzaming moet er weer iets worden ondernomen om het Sportparkbad (binnenbad, buitenbassin en zonneweide) up-to-date te maken. Een miljoentje of - als je meer eist - twee à drie ben je zo kwijt.

Er gaan daarom ook stemmen een nieuw zwembad te bouwen. Daar is zeker tussen de tien en – als je echt wat wilt - veertien miljoen voor nodig. Leg het oor te luister in – pak hem beet – Ootmarsum, Oldenzaal Losser, Vriezenveen. En als die vlekken voor Almelo te klein zijn, neem dan Rijssen, waar ze met al hun bouwexpertise toch maar vast veertien miljoen voor een nieuwe Koerbelt opzij hebben gelegd. Wellicht wil Almelo zich zelfs meten met Enschede en Hengelo. Meer van hetzelfde, meedoen om het meedoen. Dan is het goed te weten dat het Twentebad in Hengelo (onder bestuurlijke auspiciën van de in Almelo bij het diftar gezette wethouder Bruggink) voor een slordige tien miljoen is gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor zowel breedtesport als topsport. Hengelo wordt hét walhalla voor topzwemmers in Oost-Nederland. En het Twentebad is het enige zwembad met een vrij te gebruiken 50 meterbaan, en krijgt derhalve (inter)nationale wedstrijden/toernooien in huis. Enschede? Daar is recent besloten zestien miljoen in een nieuw zwembad bij het buitenbad van het Aquadrome te gaan bouwen. Ook hier een internationaal wedstrijdbad, maar dan 25 meter, een sportbad en een warmwaterbad. En dan is de fantastische zwemaccommodatie van Het Ravijn in Nijverdal nog niet genoemd.

Nu is het zo dat er vóór de verkiezingen vaak geld als water is en blijkt na de stembusgang het meeste geld te zijn verwaterd. Gezien de ontwikkelingen in Twente lijkt een tweesporenkeuze de beste optie voor Almelo. Dat is voor de korte termijn een lichte verbouwing van Het Sportpark, al was het maar om de zwemclub De Veene niet jaren dakloos te maken, en het binnenbad is prima, zeker met een betere doorbraak naar de zonneweide. En gelijktijdig onderzoeken of er een nieuw drie-gemeenten-zwembad kan komen. Twenterand hannest met zijn plan voor een overdekte badkuip bij Vriezenveen, Wierden heeft het tropische binnenbad De Kolk, maar niks in de open lucht. Onderzoek de bouw van een zwembad in de driehoek Almelo-Vriezenveen-Wierden. De beste locatie is Aadorp. Het heet daar al Waterrijk! Op een intensieve veehouderij zit niemand te wachten, kies voor een intensieve zwemhouderij.

Scipio