Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Werk zat in de bouw; nieuwe studie restauratiemedewerker

ALMELO - Bouwmensen Twente Almelo, het opleidingsbedrijf voor de bouw van de aannemersbedrijven, komt naast de opleidingen tot timmerman, metselaar, tegelzetter en de relatief jonge studie tot wandensteller nu ook met een één-jarige avondstudie restauratietimmerman en -metselaar.

De theorielessen van die nieuwe restauratieopleiding neemt het ROC van Twente voor zijn rekening. Alle details over de nieuwe opleiding worden bekendgemaakt op de Open Dag van Bouwmensen Twente Almelo, die komende dinsdag 23 januari plaatsvindt in het gebouw aan de Veldkampsweg, van 's middags twee tot 's avonds acht.

Booming

De bouw is booming, werk genoeg voor goede bouwvakkers. Ook Bouwmensen Twente Almelo, dat vmbo'ers en zij-instromers/carrièreswitchers opleidt tot timmerman, tegelzetter en metselaar, kan de vraag naar leerlingen niet meer aan. De tekorten zitten in alle bestaande en ook relatief nieuwe bouwberoepen, zoals wandensteller. Er is eveneens grote vraag naar vaklieden die kunnen restaureren en de bouwtechnieken beheersen die honderden jaren geleden in zwang waren. Op de Open Dag kunnen daarenboven eveneens timmerlieden en metselaars terecht die zich na hun niveau 3-opleiding verder willen specialiseren tot restauratiemedewerker. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit vijf praktijkdagen werken en een (avond) opleiding theorie. In die tijd leren studenten alles over timmer- en metseltechnieken die in de voorbije eeuwen werden toegepast, en die nodig zijn om monumenten en historische panden in heel Nederland in ere te herstellen.


Werkgarantie

Volgens directeur Robert Herman van Bouwmensen Twente Almelo heeft hij ook voor de mensen die deze opleiding gaan volgen werkgarantie – net als voor vmbo'ers die na hun eindexamen kiezen voor de opleidingen timmeren, metselen en tegelzetten. Ook mensen die de korte opleiding tot wandensteller willen volgen bij Bouwmensen Twente Almelo, zijn al tijdens en ook na de korte studie van zes weken verzekerd van betaald werk volgens de cao-bouw.