Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Onrust in de buurt over leegstaand pand Dansschool Veenstra; geruchten over bestemming jeugd en zorg

ALMELO - In het pand van de gesloten Dansschool Veenstra zou op termijn een zorggerelateerde jongerenvoorziening worden gerealiseerd.

Over het hoe en wat bestaat geen duidelijkheid, de gemeente Almelo laat weten 'formeel geen reactie' te kunnen geven. In de buurt bestaat onrust. Omwonenden schreven al een brief aan het gemeentebestuur, maar horen in dit stadium niets van overheidswege.

Er gaan wel geruchten dat het de bedoeling zou zijn 'iets te ondernemen in de sfeer van jeugd en zorg', maar zekerheid hebben de verontruste omwonenden daaromtrent niet. Het pand zou met deze optie tot bestemming zijn verkocht.

De fameuze dansschool sloot vlak voor de kerst na tachtig jaar en zes maanden na de opening. Misschien wel de helft van stijldansend Almelo heeft in de afgelopen tachtig lessen gevolgd bij de dansschool. Het daninstituut werd in 1926 werd opgericht door Tjalke Veenstra, een keurige man van het type dat ooit dandy werd genoemd. Zijn ouders baatten aan de Tuinstraat (nu hoek Sesastraat/Sligtestraat) een café uit, maar Tjalke wilde voetjes van de vloer en zag een gat in de dansmarkt. Het was een gouden formule die vele decennia stand zou houden.

Na de Tweede Wereldoorlog ging het voor de wind, want het hoorde min of meer tot de opvoeding dansles te nemen, met name de ballroomdans. De komst van Rock'n Roll was het begin van het einde van de Foxtrot, Engelse Wals en Tango. Ook de jive kon dat niet tegenhouden. Toch hield Veenstra het relatief nog lang vol. De roemruchte dansschool zou nu dus plaats gaan bieden aan activiteiten op het snijvlak van jeugd en zorg, wat - hoe wrang ook - in zekere zin de handel van nu is.